Hakem değerlendirmesinden geçmeyen çalışma, Omicron ile enfekte olan kişilerin, özellikle aşılananların, Delta varyantına karşı gelişmiş bağışıklık geliştirdiğini buldu.

‘YENİDEN ENFEKTE VAKALARI AZALABİLİR’

Analize, Güney Afrika'da Omicron varyantı ile enfekte olan aşılı ve aşısız 33 kişi dahil edildi.Yazarlar, kayıttan sonraki 14 gün içinde Omicron'un nötralizasyonunun 14 kat arttığını tespit ederken, Delta virüs nötralizasyonunda 4,4 kat artış olduğunu da bulmuşlardır.

Bilim insanları, "Omicron ile enfekte olmuş bireylerde Delta varyantı nötralizasyonundaki artış, Delta'nın bu bireyleri yeniden enfekte etme yeteneğinin azalmasına neden olabilir" dedi.

Güney Afrika'daki Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nde profesör olan Alex Sigal, Pazartesi günü Twitter'da Omicron'un Güney Afrika deneyiminden görüldüğü gibi daha az patojenik olması durumunda "bunun Delta'yı dışarı atmaya yardımcı olacağını" söyledi.

‘HAFİF GEÇMESİNİN SEBEBİ BAĞIŞIKLIK MI?’

Daha önceki bir çalışmaya göre, Omicron varyantı ile enfekte olan kişilerde, Delta tipine kıyasla daha az hastaneye yatış ve ciddi hastalık riski vardı, ancak yazarlar bunun bir kısmının yüksek popülasyon bağışıklığından kaynaklandığını söylemektedir. 

İlk olarak kasım ayında Güney Afrika ve Hong Kong'da tespit edilen Omicron varyantı, o zamandan beri dünya çapında yayıldı. Birçok ülkenin sağlık sistemini bunaltan varyant, yeni yıl öncesinde insanların seyahat planlarını bozdu. (Reuters)