Burun kaşıntısı, öksürme, tırnak yeme, göz ovma ve saç düzeltme, insanların genellikle farkında olmadan yüzlerine dokunma nedenleri arasında...

2015’te Sidney'deki New South Wales Üniversitesi tarafından yayınlanan bir çalışmada, katılımcıların saatte ortalama 23 kez yüzlerine dokundukları bulundu.

"BUNU YAPMAZSANIZ BİLE BENZERİNİ YAPARSINIZ"

Doktorlar bize Covid'den kaçmaya yardımcı olmak için mikrop parmaklarımızı yüzümüzden uzak tutmamızı ne kadar hatırlatırsa hatırlatsın, bilinçsiz alışkanlığı kırmak zordur. 

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir psikiyatrist ve yardımcı doçent olan Hinda Dubin, “Bunu ne sıklıkla yaptığınızın farkına vardığınızda, bazı ikame davranışlarla karşılaşabilirsiniz” diyor.

HİPNOZ YÖNTEMİNE BİLE BAŞVURULUYOR

Dr. Dubin, elleri meşgul tutmak için bir lastik bant veya stres topu tutmayı ya da üzerine oturmayı öneriyor. Ayrıca "ellere parfüm veya kokulu losyon sürmek, yüzünüze yaklaştıklarında sizi daha uyanık hale getirebilir" diyor. 

New York’ta bir hipnozcu olan John Mongiovi, insanların ellerini yüzlerinden uzak tutmalarına yardımcı olmak için yaptığı ücretsiz hipnotik kayıtta doğrudan komutlar kullanıyor. 

"Yüzüne kirli ellerle dokunma!" Derin sesi yavaş bir dans ritmiyle tekrarlıyor. Yeni geliştirilen ‘teri emen’ astarlar, baretler, güneşlikler, bisiklet kaskları ve şapkalar da kullanılmaya başlandı. Otoriteler, bu astarlarının "yüze dokunma / silme ihtiyacını nasıl ortadan kaldırdığını" vurguluyor.

(Wall Street Journal)
Çeviri: İsmail Cömert