Vuhan Üniversitesi, "düşük ateşle beraber kusma ve ishal" vakası bildirdi. İl ve belediye hastalık kontrol merkezleri tarafından yapılan testler, hastanın kolera olduğunu doğruladı.

‘UYANIK OLUN’ TALİMATI

Temas takibi, numune toplama ve bazı mekanların dezenfeksiyon için kapatılması da dahil olmak üzere, hastalığın salgınını önlemek için tüm önlemlerin derhal alındığını vurguladı. Sağlık otoritesi, "Şu ana kadar yeni vaka bulunamadı. Halkın kişisel hijyene dikkat etmesi ve söylentilere inanmaması veya yaymaması rica olunur" şeklinde açıklama yaptı. Üniversiteye bu yaz herhangi bir bulaşıcı hastalık söz konusu olduğunda uyanık olmaları talimatını verdi ve kampüs hijyen standartlarını iyileştirmeye çağırdı.

Kolera, Çin'de hıyarcıklı veba ile birlikte A sınıfı bulaşıcı bir hastalık olarak sınıflandırılır. Vuhan Üniversitesi'nde tespit edilen vaka, Mart ayında bir vaka tespit edildikten sonra bu yıl teyit edilen ikinci vaka oldu. 2021 yılında 5 hastanın kolera testi pozitif çıktı, ancak ölüm bildirilmedi.

‘SAATLER İÇİNDE ÖLDÜREBİLİR’

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre, kolera “şiddetli akut sulu ishale neden olabilen son derece öldürücü bir hastalıktır”. Kirlenmiş yiyecek veya su yoluyla yayılır. Enfekte kişilerin çoğunda herhangi bir semptom görülmez, ancak azınlıkta şiddetli susuzluk ile akut ishal gelişebilir. Kolera “kolay tedavi edilebilir bir hastalıktır” ancak tedavi edilmezse “saatler içinde” öldürebilir.

2020 yılında DSÖ'ye göre hastalık 24 ülkede 857 kişinin ölümüne neden oldu ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğuna inanılıyor. (RT)