Yargıç Stanislaw Piotrowicz yaptığı açıklamada, Polonya anayasa mahkemesinin “sistem, ilke ve usulleri” ile ilgili AB önlemlerinin Polonya anayasasına “uyumlu olmadığı” konusunda çoğunluk kararına vardığını söyledi.

‘’POLEXİT SÜRECİNDEYİZ’’

Karar, Avrupa Adalet Divanı'nın, yargı dokunulmazlıklarını kaldırma veya maaşlarını kesme yetkisine sahip Polonya Yüksek Mahkeme yargıçlarını denetlemek üzere yeni kurulan bir organın derhal askıya alınmasını talep etmesinden saatler sonra geldi.

AB mahkemesinin disiplin kurulunun meşruiyeti hakkında bir karar daha yayınlayacağı ve Polonya anayasa mahkemesinin kararını açıklayacağı Perşembe günü, çatışmanın daha da artması bekleniyor. Polonya hukukunun genel olarak AB hukuku üzerinde önceliğe sahip olup olmadığı konusunda daha geniş, hatta daha önemli bir dava.Polonya'nın bağımsız insan hakları ombudsmanı Adam Bodnar karardan sonra, "Adım adım gerçekleşen yasal bir Polexit sürecindeyiz" dedi.

ADALET BAKANI: AB GASPINA KARŞI KARAR

Şimdi muhalefetteki Sivil Platform Partisi’nin başkanı olan eski Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, iktidardaki sağcı popülist Hukuk ve Adalet (PiS) partisini “AB'den ayrılmakla” suçladı ve “Buna yalnızca biz Polonyalılar başarıyla karşı çıkabiliriz” dedi.

Ancak Polonya Adalet Bakanı ZbigniewZiobro, anayasa mahkemesinin kararının “Avrupa Birliği organlarının müdahalesine, gaspına ve yasal saldırganlığına karşı” olduğunu söyledi.

Adalet Bakan Yardımcısı Sebastian Kaleta, “Son yıllarda, AB Komisyonu gibi AB kurumlarının Polonya yargı sistemine müdahale etmeye karar verdiklerinde anlaşmaları ihlal ettiğini gördük” dedi. 

‘’SİYASİ İNTİHAR OLABİLİR’’

Bazı uzmanlar, AB üyeliğinin Polonyalılar arasında hala çok popüler olduğunu gösteren kamuoyu yoklamalarına rağmen, Polonya'nın AB hukukunun önceliğine kararlı bir şekilde meydan okumasının Polonya'nın AB'den çıkışına yönelik olası bir ilk adımı işaret edebileceğini söyledi.Ancak Londra'daki Middlesex Üniversitesi'nde Avrupa hukuku profesörü LaurentPech, bloktan kasıtlı bir çıkışın “siyasi intihar” olacağını söyledi. 

(Guardian)