Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Prof. Pala, Türkiye'de yaşanan aşı belirsizliğine dikkat çekerken toplumsal bağışıklığın zor olduğunu ifade etti.

Toplumsal bağışıklık düzeyini yakalamamız için toplumun yüzde 70'inde bağışıklık kazanmamız gerektiğin belirten Pala, 83 milyonluk Türkiye'de 60 milyon insanı aşılanması gerektiğini vurguladı.

120 MİLYON DOZ AŞI GEREKİYOR

Pala, 60 milyonun aşılanması için ise 120 milyon doz aşı gerektiğini de ifade ederek ''Şu an kullandığımız Sinovac aşısının etkinliğinin yüzde 50’nin biraz yukarıda olması nedeniyle biz bu düzeyi yakalayabilmemiz için aslında daha fazla aşı yapmak zorunda kalabiliriz” dedi.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASINDAN SONRA GELEN AŞILAR

Toplumsal rahatlama için 'aşı takviminin açıklanması' sonrasını işaret eden Pala, Bakan Koca'nın 2020 sonunda 20 milyon doz aşı geleceğini belirttiğini fakat ocak ayında 3 milyon doz geldiğini söyledi.

İLK 6 AYDA RAHATLAMA NE OLACAK?

Pala, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 54.5 milyon doz aşının gelse dahi bu yılın ilk 6 ayı içerisinde bir rahatlama getirmeyeceğini de savundu.

OKULLARIN DURUMU

Okulların açılması için gerekli hazırlıklara başlamak gerektiğininin altını çizen Pala, ''Okulların uzun süre kapalı tutulması da çocukların hem beden hem ruh sağlığı açısından da gelişimlerini olumsuz etkiliyor'' dedi.

Prof. Dr. Kayıhan Pala

''KÜÇÜK ESNAFI ZORLUKLA KARŞI KARŞIYA BIRAKIYORUZ''

Pala, şöyle konuştu: “Kısmi kısıtlamaların olgu sayısında ve ölümlerde de bir miktar azalmaya yol açtığı görünüyor ama bunun bedelinin yalnızca toplumun bir kesimi tarafından ödenmesi doğru bir tutum değil. Çünkü bu haliyle biz küçük esnafı, çalışan insanları çok ciddi bir ekonomik zorlukla karşı karşıya bırakıyoruz.”