Prostat lazer ameliyatı, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinen bir durum olan prostat büyümesinin neden olduğu orta ila şiddetli idrar semptomlarını hafifletmek için kullanılır.

Prostat lazer ameliyatı sırasında doktorunuz, mesanenizden (üretra) idrar taşıyan kanala penisinizin ucundan bir kamera ilerletir. Üretra prostatla çevrilidir. Cihazdan bir lazer geçirilir. Lazer, üretrayı tıkayan ve idrar akışını engelleyen fazla dokuyu küçültmek veya çıkarmak için kullanılan enerjiyi sağlar.
Tüm lazerler, hassas ve yoğun ısı üretmek için konsantre ışık kullanır. Lazer cerrahisi aşırı prostat dokusunu şu şekilde giderir:

Ablasyon: Lazer fazla dokuyu eritir.

Enükleasyon: Lazer, fazla prostat dokusunu keser.

Prostat lazer ameliyatının türleri

Prostatın (PVP) fotoselektifvaporizasyonu: İdrar kanalını genişletmek için fazla prostat dokusunu eritmek (buharlaştırmak) için bir lazer kullanılır.

Prostatın Holmium lazer ablasyonu (HoLAP): Bu, fazla prostat dokusunu eritmek (buharlaştırmak) için farklı bir lazer tipi kullanılması dışında, PVP'ye benzer bir prosedürdür.

Prostatın Holmium lazer enükleasyonu (HoLEP): Lazer, üretrayı tıkayan fazla dokuyu kesmek ve çıkarmak için kullanılır. Morselatör adı verilen başka bir alet daha sonra prostat dokusunu kolayca çıkarılabilecek küçük parçalara ayırmak için kullanılır.

Lazer ameliyatının türü, prostatınızın boyutu, sağlığınız, mevcut lazer ekipmanının türü ve doktorunuzun eğitimi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Hangi durumlarda, nasıl uygulanır?

Prostat lazer ameliyatı, BPH'nin neden olduğu idrar semptomlarını azaltmak için yapılır. Ürinersemptomları arasında idrara başlamada zorluk, sık idrara çıkma, uzun süreli idrara çıkma, özellikle üreme sırasında artan idrara çıkma sıklığı, her idrara çıkma sonrası dolu mesane hissi, idrar yaparken tereddüt etme yer alır.

Prostat lazer ameliyatı, prostat büyümesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek idrar yolu enfeksiyonu, böbrek veya mesane hasarı, idrar kaçırma ve idrar retansiyonu, mesane taşları, idrarda kan gibi komplikasyonun tedavileri için de yapılabilir.

BPH'yi tedavi etmek için başka prosedürler de mevcuttur, ancak prostat lazer cerrahisinin diğer prosedürlere (açık prostatektomi ve prostatın transüretral rezeksiyonu) göre birçok avantajı vardır.
Lazerle prostat ameliyatının avantajları nelerdir?

Daha düşük kanama riskine sahiptir. Kanama bozukluğu olan hastalar için prostat lazer ameliyatı en iyi seçenektir. Hastanede kalış süresini azaltır. Prostat lazer cerrahisinde hastalar sadece bir gün hastanede kalabilir, ancak diğer işlemler hastanede daha uzun süre kalmayı gerektirebilir. Daha hızlı iyileşme sağlar. Prostat lazer ameliyatı hastanın vücudunun dışında herhangi bir kesi gerektirmediği için hastalar hızlı bir şekilde iyileşebilir. Lazer cerrahisi işleminden sonra hastanın durumundaki iyileşmeler hemen görülebilir. Kardiyak yan etkiler açısından oldukça güvenlidir.