Aşı, son deneme verileri yayınlanmadan piyasaya sürüldükten sonra başlangıçta bazı tartışmalarla karşılaşmıştı. Ancak bilim adamları, faydasının şimdi kanıtlandığını söyledi. Şimdi Sputnik V, Pfizer, AstraZeneca, Moderna ve Janssen ile birlikte kanıtlanmış aşılar
arasına katıldı.

Sputnik aşısı, Birleşik Krallık'ta geliştirilen AstraZeneca aşısına ve Belçika'da geliştirilen Janssen aşısına benzer şekilde çalışıyor. Corona virüsün küçük bir parçasını vücuda ulaştırmak için taşıyıcı olarak zararsız olacak şekilde tasarlanmış soğuk tip bir virüs kullanır. Vücudu bu şekilde virüsün genetik kodunun bir kısmına güvenle maruz bırakmak, tehdidi tanımasına ve hasta olma riski olmadan onunla savaşmayı öğrenmesine olanak tanır.

İKİNCİ DOZ EZBER BOZUYOR

Ancak diğer benzer aşıların aksine, Sputnik V aşısı 21 gün arayla verilen iki dozda, iki farklı versiyon kullanıyor. Her ikisi de corona virüsü hedef alıyor, ancak farklı vektörler kullanıyorlar. Buradaki fikir, iki farklı formül kullanarak bağışıklık sistemini daha fazla güçlendirmek ve daha uzun süreli koruma sağlamak.

TÜM YAŞ GRUPLARINDA ETKİLİ

Etkili olduğunu kanıtlamanın yanı sıra, deneme sırasında aşı ile bağlantılı hiçbir ciddi reaksiyon görülmedi. Aşılanan grupta aşı ile bağlantılı herhangi bir ölüm veya ciddi hastalık yoktu. Aşının tüm yaş gruplarında iyi bir etkiye sahip olduğunu ve tek dozdan sonra hastalığın
ciddiyetini azalttığını belirtildi. Aşı, Rusya'nın yanı sıra, Arjantin, Filistin, Venezuela, Macaristan, BAE ve İran’da kullanılıyor. 

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com