Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Çin'den getirilen Koronavirüs aşılarından alınan numunelerin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları'nda en az 2 hafta sürecek analiz süreçlerine tabi tutulacağı belirtilerek, "Bu süre zarfında aşılar, 2-8 derecelik ısıda tutulacak olan özel depolarda muhafaza edilecek. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde aşılar kullanıma sunulacak" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilen Covid-19 aşılarının, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na nakledildiği hatırlatıldı.

BİR DİZİ İŞLEMDEN GEÇİRİLECEK

Sinovac firmasına ait Covid-19 aşılarının, depolarda güvenilirlik ve etkinlik açısından bir dizi işlemden geçirildiği belirtilerek, "Öncelikle 'soğuk zincir' konusunda eğitimli sağlık personelince paletler açılıyor. Bu aşamada her palette bulunan sıcaklık kayıt cihazları okunuyor. Her kolideki elektronik donma göstergeleri ile ısı maruziyetini gösteren ısı monitör kartları kontrol ediliyor. Aşılar, uygun taşıma kurallarına göre teslim edildiğinden emin olunduktan sonra depodaki yerlerine yerleştiriliyor. Ardından ayrı bir komisyon eliyle temel kalite evrakları incelenip analizler için rastgele numuneler alınıyor" denildi.