Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünde İstanbul Tabip Odası (İTO) ve SES İstanbul şubelerinin ortak çağrısıyla sağlıkta şiddet sonucu hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anmak, sağlıkta şiddetin son bulması çağrısını yinelemek üzere basın açıklaması yapıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen ve şiddet sonucu yaşamını yitiren sağlıkçıların fotoğraflarının taşıyan sağlık çalışanları, Meclis'ten geçen Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa'nın taleplerini karşılamadığı vurgulandı.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Ekmez, yaptığı konuşmada sağlıkta şiddet Türkiye’nin önemli bir gerçeği olduğunu söyledi. Dr. Ekmez, şunları ifade etti:

* Sağlıkta şiddet meselesinde tek suçlunun tetiği çeken, bıçağı sallayan katil olmadığını biliyoruz. Bu iklimi oluşturan bir iktidar olgusu var. AKP döneminde sağlıkta şiddet yüzlerce kat arttı; biz sadece ölümleri konuşabiliyoruz. Her hastanede, pandemi dönemi de dahil yüzlerce arkadaşımız şiddet mağduru oldu. Bir toplumun kendi şifacılarına dönük saldırı eğilimi normal görülemez. Bu iklimi oluşturan, sağlık emekçilerini ucuz işçi olarak görüp sömüren, emeğimizi değersizleştiren, hor gören iktidar zihniyeti ana sorumludur, yaşanan şiddet olayları sonuçtur. Pandemi döneminde de binlerce vatandaşımız hayatını yitirdi, biz bu durumu da sosyal bir cinayet olarak görüyoruz. Sağlıkta şiddete karşı önlem almayanlar, pandemi döneminde de gereken adımları atmıyor. Bunun karşısında tek bir gücümüz var; birlik olmak, ortak mücadele yürütmek, meslek örgütlerimize sahip çıkmak. Bu sayede hem sağlıkta şiddeti hem de pandemi sürecinde ölümleri durdurun dememiz mümkün olacak.

Sağlık emekçileri adına hazırlanan ortak açıklamayı ise SES Aksaray Şube Eş Başkanı Yasemin Bakır okudu. Yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

* Şiddet ortamının daha fazla canımızı feda etmemek için daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız olduğu, çıkarılan ciddiyetten uzak, dostlar alışverişte görsün tarzı kanunun bu şiddeti önlemediği, tam tersi şiddet uygulayanları cesaretlendirdiği aşikardır. Meclis'ten geçen sağlıkta şiddet yasası etkisizdir ve taleplerimizi karşılamamaktadır. Her türlü şiddete maruz kalan meslektaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğini korumak amacıyla oluşturulacak yasanın tarafı olduğumuzu ve yasa yapım sürecinde taleplerimizin alınması gerektiğini açıkça belirtmekteyiz. Buna rağmen ülkeyi yönetme iddiasında bulunanlar, talep ve önerilerimizi dinlemekten kaçınmaktadır.

* Bu bağlamda Covid-19 sürecinde sağlık emekçilerine dönük daha da yoğunlaşan, kanıksanan ve meşrulaştırılan fiziksel, sözel ve psikolojik şiddete hep birlikte ve en gür sesimizle karşı çıktığımızı belirtiyoruz. Dr. Ersin Arslan şahsında kaybettiğimiz arkadaşlarımızı saygı ve minnetle andığımız bugün de iktidarı, sağlıkta şiddeti kışkırtacak, koruyacak söylem ve politikalardan vazgeçmeye ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmak için Türk Tabipler Birliği'nin talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz.

Açıklamanın ardından hayatını kaybeden sağlık çalışanları anısına gökyüzüne siyah balonlar uçuruldu.