Yeni bir çalışma, ABD'nin Covid-19 pandemisi sırasında, obezite, madde bağımlılığı ve diğer katillerin hükümetin uyguladığı kısıtlamalarda artması nedeniyle, virüsten kaynaklanmayan yaklaşık 170 bin ölüm kaydettiğini gösterdi.

Rakamlar, Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından bu ay yayınlanan bir raporda açıklandı. Gerçek sayı muhtemelen daha yüksekti, çalışma, tahminin virüsle ölen 72 bin kişiyi içermediğini belirtti.

Raporda, Covid-19 dışı ölümlerin fazlalığının “politika seçimlerinin tali hasarı” olabileceği öne sürüldü. NBER, artan silah şiddeti, uyuşturucu ve alkol kullanımı, sigara içme ve karantina sırasında kilo alımı gibi faktörlere dikkat çekti.

‘MAZERET DEĞİL’

Çalışmanın yazarları, “Covid-19 dışı sağlık sorunlarının, diğer şeylerin yanı sıra, kamu veya özel Covid-19 politikalarının onları ağırlaştırıp kötüleştirmediğini belirlemek için daha yakından izlenmediğini özellikle dikkate değer buluyoruz” dedi. Eleştirmenler ölümleri kamu politikalarından ziyade kişisel tercihlere bağlasalar da, "bu, artan ölü sayısını görmezden gelmek veya bu ölümlerin incelenmesini ikinci plana itmek için bir mazeret değil" diye eklediler.

NBER, hükümetler Covid-19 vakalarını ve ölümlerini yakından izlese bile, sağlık sonuçlarına virüs dışında neler olduğuna dair çok az veri sunulduğunu söyledi. Yazarlar, salgın sırasında yaşanan sağlığa verilen zararlara ilişkin bulgularının “önemli ve tarihi” olduğunu ekleyerek, “Kamuya ait veya özel Covid-19 politikalarının önceki sağlık sorunlarını ağırlaştırıp artırmadığını test etme konusunda çok az merak vardı” dedi.

NBER, Covid-19 ölümlerinin ezici bir çoğunlukla yaşlıları etkilediğini, ancak pandemi sırasında Covid-19 dışı ölümlerin tüm yetişkin yaş gruplarında arttığını tespit etti. Aslında, tüm nedenlerden kaynaklanan ölümler, pandemi sırasında genç yetişkinler arasında yaşlılara göre daha keskin bir şekilde arttı. (RT)