Sağlık Bkaanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile gerçekleştirdikleri toplantının ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı ve şunları söyledi:

* Koronavirüs Bilim Kurulumuzla bir araya gelerek salgınla mücadelede mevcut durumu ve yürütülen çalışmaları değerlendirdik. Salgın yönetiminde "yerinde karar" döneminde olduğumuzdan geçen hafta söz etmiştim. Yerinde alınacak kararlara esas olması amacıyla bir haftalık toplam yaka sayılannın nüfusa oranlı olarak ilerimizdeki durumunu gösteren haritayı yayımladık. Bu verileri her hafta düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Daha detaylı göstergelere ilişkin çalışmalar da yapılmaktadır. Ülkemizde tedbirlere ve kısıtlamalara uyumun etkisini hep birlikte gördük. Ancak vaka sayılannda ülke genelinde son dönemde 7-8 bin bandında bir sıkışma söz konusudur. Her gün ne yazık ki hala 100'e yakın vatandaşımızı bu hastalık sebebiyle kaybediyoruz.

* Normal hayatımıza dönmek için yaka sayılannı önemli ölçüde azaltmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizde de görülen mutasyonlara karşı etkin bir çalışma yürütüyoruz. Buna rağmen bazı mutasyon türlerinin bulaşma oranı çok daha yüksek. Bu riski göz ardı etmeden tedbirlere uymaya ısrarla devam etmek zorundayız. Bütün kurumlanmızın desteği, vatandaşlanmızın fedakarlığı, tüm vatandaşlanmızı kapsayan sağlık güvencesi, en önemlisi sağlık çalışanlanmızın emeği ve tecrübesiyle ülke olarak COVID-19 tedavisinde etkin mücadelemizi sürdürüyoruz.

"5 MİLYONU AŞKIN DOZ AŞI YAPILDI"

* Organize bir şekilde yürüttüğümüz aşı programımız da hakkaniyetle değerlendiren her kesimden, dünyanın her yerinden takdir topluyor. Bilim Kurulumuzun oluşturduğu öncelikli gruplann aşılanmasında 1. aşamayı tamamlamak üzereyiz. Şu ana kadar ülkemize yaklaşık 800 bini ikinci doz olmak üzere 5 milyonu aşkın doz aşı yapılmış oldu. Sırası gelen vatandaşlanmız Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alarak kamu ve özel hastaneler ile aile hekimliklerinde aşılannı yaptırabilirler. Bu esnada kalabalıklann oluşmaması için olabildiğince yaygın olarak randevu verilmesine dikkat ediyoruz. Vatandaşlanmızın günün bilinen kalabalığını yaşamaksızın mesai saatleri dışında ve hafta sonlannda tüm kamu ve özel hastanelerimizden randevu alarak aşılannı yaptırabileceklerini hatırlatmak isterim. Kontrolleri tamamlanan aşılanmız devreye girdikçe aşı takvimini hızlandırma gayreti içindeyiz. Mümkün olan en kısa sürede Bilim Kurulunun beklediği stratejiye uygun olarak aşılamayı tamamlamayı hedefliyoruz.

* Bu hususta vatandaşlanmızın sağduyusu ve duyarlılığı ile güçlü sağlık alt yapımıza güvenim tamdır. Milletçe normale dönüş özlemi çekiyoruz. Esnafımız, çalışanımız, öğrencimiz haklı bir beklenti içinde. Bu husus çalışmalanmızın odağında bulunuyor. Esnafımızın işine, öğrencilerimizin okullanna bir an önce kavuşmalarını istiyoruz. Bunun kriterlerinin belirlenmesi konusunda Bilim Kurulumuz çalışmalannı sürdürüyor. Bugün yüksek öğretim ile ilgili değerlendirmeler yaptık. Yapılan değerlendirmede uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi konusundaki görüşbirliği Yüksek Öğretim Kurumumuza iletilmiştir.

* COVID-19'a karşı şu anda elimizde en güçlü iki silahtan birisi aşı, diğeri doğru bilgidir. Hem aşıyı hem de doğru bilgiyi toplumumuzda yaygınlaştırmak için gereken her şeyi yapacağız. En kısa zamanda özlediğimiz günlere sağlıkla kavuşmak dileğiyle.