Yazılım patronu Bill Gates, zengin ülkelerin potansiyel olarak feci salgınlara hazırlanmak için aşı fonlarını artırmaları gerektiğini söyleyerek, gelecekte Covid-19'dan daha ölümcül salgınların olabileceğini belirtti.  Microsoft kurucu ortağı, Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu'na (CEPI) 150 milyon dolarlık yeni bir taahhütte bulunduğunu duyururken yorumlarını yaptı.  Gates, gelecekteki aşıların tüm dünyada hızla kullanıma sunulmasını sağlamak için aşı araştırmalarına ve üretim kapasitesine yatırım yaparak, hükümetlerin kendilerini gelecekteki salgınları köreltmeye hazırlayabileceklerini söyledi.

HEDEF 100 GÜNDE AŞI ÇIKARTMAK

CEPI, yeni bir aşı geliştirmek için gereken süreyi 100 güne kısaltmak için 3.5 milyar dolar toplamaya çalışıyor. Gates, şu anda Covid-19'a karşı aşılama için yetkilendirilen birkaç aşı için denemelerin finanse edilmesine yardımcı olarak gruba hayat kurtardığını söyledi, ancak yeterli tedarikin gelişmekte olan ülkelere yeterince hızlı ulaşmadığından yakındı.

Gates, “Denemelerin gerçekleşmesine neden olan risk altındaki paraydı. Yani büyük bir küresel fayda vardı. Artık hepimiz çok daha akıllıyız ve bir dahaki sefere daha fazla kapasiteye ihtiyacımız var" dedi. (RT)