Bu derme çatma tedavi alanları merkezi bir oksijen kaynağından yoksun. Bu nedenle hastalar oksijen tüplerine bağlanır. Aşırı kapasitede çalışan doktorlar o kadar bunalmış durumdalar ki hastaların oksijen seviyelerini izlemekte zorlanıyorlar.

Bir doktor Hong Kong Free Press'e verdiği demeçte, "Bir hastanın daha ciddi bir şekilde hırıltılı soluduğunu görünce oksijen tankının boş olduğunu fark ederdik" dedi. İsmini vermek istemeyen doktor, yeterli oksijen olmadan işlerinin zor olduğunu söyledi.

AŞILAMA ORANLARI DÜŞÜK

Şehrin pek çok sakini, özellikle yaşlı insanlar arasında minimum sayıda enfeksiyon ve yan etki korkusu nedeniyle 2021'in çoğunda aşısız kalmayı tercih etti. Aşılarda hızlı bir artış olsa da daha savunmasız yaşlı insanlar arasındaki oranlar, Omicron varyantının şehirde hızla yayılmasının gerisinde kalmıştır. Hükümet verilerine göre, 80 yaşın üzerindekilerin yüzde 53'ünden biraz fazlası aşılanmış durumda.

9 Mart'ta şehrin yedi günlük Covid-19 bağlantılı ölüm ortalaması 100 bin vatandaş başına 3.28 olarak gerçekleşti. Bu, aşılar geliştirilmeden çok önce ve virüs hakkında pek çok şeyin bilinmediği Nisan 2020'de 100 binde 3'ün üzerine çıkan Londra'nın en yüksek ölüm oranıyla karşılaştırılabilir. Şu anda, Hong Kong gelişmiş dünyadaki en yüksek ölüm oranına sahip ve yetkililer bu duruma hazırlıksız.

COVİD-19 EVRİM GEÇİRDİ

Hong Kong'un anakara Çin'in benimsediği yaklaşımı yansıtan “sıfır-Covid-19 politikası”, salgını hafifletme yerine ortadan kaldırmayı vurguluyor. İki yıl boyunca, maske takma, halka açık toplantıların sınırlandırılması, enfeksiyonların erken tespiti, temas takibi ve izolasyon meyve verdi. 2021'de şehir, büyük ölçüde virüse karşı ilk savunma hattı olan katı seyahat kısıtlamaları nedeniyle çoğu ithal edilen 4 binden az Covid-19 enfeksiyonu gördü. Ancak Covid-19, Hong Kong'un salgın karşıtı stratejisi inatla aynı kalmasına rağmen evrim geçirdi.

Covid-19’un beşinci dalgasını yaşayan şehirde salgınla mücadele politikalarında bazı değişiklikler oldu. Sosyal mesafe daha da sıkılaştırıldı ve gelenler için 21 günlük otel karantinası iki haftaya indirildi, ancak dokuz ülkeden uçuş yasağı devam ediyor. Omicron varyantı nedeniyle tüm vakaları devlet tesislerinde tecrit etmek imkansız hale geldiğinden, insanlara evlerinde karantinaya izin verilebilir hale geldi. Bir aile Hong Kong Free Press'e, tüm ailenin testi pozitif çıktıktan sonra sağlık yetkililerinden haber almak için iki hafta beklediklerini söyledi. (Guardian)