İzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi yemekhanesinde, pandemi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundukları gerekçesiyle açığa alınan hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert, yaklaşık 7 ay sonra görevlerine iade edildi.

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert, pandemide yaşamını yitiren sağlık çalışanları için geçen 5 Mart’ta hastane yemekhanesinde 1 dakikalık saygı duruşu düzenledi. Hükümetin sağlık politikalarını da eleştiren hemşireler, aynı gün hastane yönetimi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden açığa alındı. 3 gün sonra, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ise gerekçeli karar hemşirelere tebliğ edildi.

"KALKIŞMAYA TEŞEBBÜS" GEREKÇESİ

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar imzalı tebligatta, hemşireler hakkında, “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozdukları, devletin oluşturduğu sağlık politikalarına ve sağlık hizmetlerine karşı gelmek suretiyle kalkışmaya teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle soruşturma açıldığı bildirildi.

Görevden el çektirilen iki hemşire ise hukuki mücadele başlattı. Ancak dava sonuçlanmadan, iki hemşire, yaklaşık 7 ay sonra rektörlük kararıyla görevlerine iade edildi.

DEÜ Rektörlüğü’nün hukuksuz uygulamalarını sürdüremeyeceğini görerek uzaklaştırma kararını kaldırmak zorunda kaldığını öne süren SES İzmir Şubesi avukatı Hasan Hüseyin Evin, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Dokuz Eylül Üniversitesi yönetimi, hukuk tanımazlıkta sınırları fazlasıyla aşmış durumda. Her türlü işlemlerinde tam bir keyfilik ve iş bilmezlik var. Sendikaları ehlileştirme girişimlerinin aracı olarak bu tür baskı ve hukuk dışı uygulamalarda ısrarcılar. Ancak unutulmamalı ki pek çok bedeller ödeyerek bugünlere gelen sendikalar mücadeleden vazgeçmeyecek. SES, güdümlü sendika olmayacak. Sendikal haklara yönelen bu ve benzeri saldırılar ve mobbing niteliğindeki hukuksuz uygulamalar sonlanıncaya ve sorumlular hesap verinceye kadar mücadelemiz devam edecektir.”