Makalenin analizi, 'sigara içmenin Covid-19'da koruyucu olduğu' yanlış izlenimini verebilecek birkaç önyargı tespit etti. 

Mevcut sigara içenlerin, sigara içmeyenlere kıyasla Covid-19 teşhisinin yüzde 23 daha az olduğunu iddia eden bilimsel bir makale, makalenin bazı yazarlarının tütün endüstrisi ile finansal bağlantıları olduğu keşfedildikten sonra bir tıp dergisi tarafından geri çekildi.

AKCİĞERLERE SALDIRAN BİR VİRÜS

Dünya Sağlık Örgütü, sigara içmenin akciğer fonksiyonunu bozması nedeniyle, sigara içenler tarafından corona virüsler de dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları kapılırsa, ciddi semptom riskinde artış olduğu konusunda uyarıda 
bulundu.

Ancak geçen yıl Temmuz ayında European Respiratory Journal tarafından yayınlanan makale, corona virüs sebebiyle hastaneye yatırılan hastalarda “mevcut sigara içiminin olumsuz sonuçla ilişkili olmadığını” ortaya koydu ve sigara içenlerin virüsü kapma riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğu iddia edildi.

TÜTÜN ŞİRKETLERİYLE BAĞLANTILI

European Respiratory Journal'ın en son baskısı, makale için şu şekilde bir geri çekme bildirimi içeriyordu: Yazarlardan ikisinin, makalenin gönderilmesi sırasında olası çıkar çatışmalarını açıklamada başarısız olduğu editörlerin dikkatine sunuldu.

Yani, yazarlardan biri (José M. Mier) o zamanlar tütün endüstrisine tütün zararının azaltılması konusunda danışmanlık sağlamada mevcut ve süregelen bir role sahipti; ve o sırada bir diğeri (Konstantinos Poulas) Yunan STK'sı NOSMOKE için baş araştırmacıydı ve bu, Dumansız Bir Dünya Vakfı'ndan (tütün endüstrisi tarafından finanse edilen bir kuruluş) fon alan bir bilim ve inovasyon merkeziydi.

Geri çekme bildiriminde yazarların karara katılmadıkları belirtildi. 

Potansiyel bir çıkar çatışmasının ifşa edilmemesi normalde geri çekilme için yeterli neden olmasa da, editörler kararın açıklanmayan ilişkinin niteliğine ve "sunulan hassas konu bağlamında" gerekçelendirildiğini düşündüler.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)