AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının mucitlerinden Profesör Adrian Hill, bunun "şimdiye kadarki en iyi sıtma aşısı" olduğunu söyledi. Daha önce, R21'in 2030 yılına kadar hastalıktan ölümleri yüzde 70 oranında azaltmaya ve 2040 yılına kadar ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğine inandığını söylemişti.

‘FON OLMADAN ÇOK ZOR’

Burkina Faso'da yapılan testlerden elde edilen sonuçlar, başlangıç dozlarından sonra zaten yüzde 77 etkili olduğu gösterilen R21'in tek bir güçlendirici dozdan sonra yüksek etkinliğini koruduğunu gösterdi. Araştırmacılar, devam eden daha büyük bir denemenin beklenmedik bir sorun yaratmayacağını varsayarak, aşının gelecek yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanabileceğini umuyorlar.

Ancak Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Müdürü Hill ayrıca, aşıya en çok ihtiyacı olan on milyonlarca Afrikalı çocuğu aşılamanın, fon olmadan zor olacağı konusunda da uyardı. Dünyadaki sıtma programlarının tüm finansmanının yarısından fazlasını sağlayan kuruluş olan AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele için Küresel Fon, bu ayki taahhüt konferansında İngiltere gibi önde gelen bağışçı ülkelerden önemli ölçüde para almadığı sürece uyarıda bulundu. 

YÜZ BİNLERCE İNSANI ÖLDÜRÜYOR

Bilim insanları, 1940'larda gerçekleşen ilk klinik deneme ile yaklaşık bir yüzyıldır sıtmaya karşı iyi bir aşı bulmaya çalışıyorlar. Hastalık, her yıl, çoğu Sahra altı Afrika'da beş yaşın altındaki çocuklar olmak üzere yüz binlerce insanı öldürüyor.

DSÖ'nün yüzde 75 etkinlik hedefini karşılayan ilk sıtma aşısı olan R21, Hindistan Serum Enstitüsü'ne lisanslanmıştır. Bu yıl içinde yapılması beklenen daha geniş denemenin sonuçlarından sonra aşıya yeşil ışık yakılırsa, önümüzdeki yıldan itibaren yılda en az 200 milyon doz üretmeye hazır. (Guardian)