Slovakya, virüsün yayılmasını ve yeni bir karantinaya gitmemek için tüm halkına koronavirüs testi yapacak. Orta Avrupa ülkesi virüsün yayıldığı ilk zamanlar koronavirüsle mücadele konusunda Avrupa'nın en iyi ülkelerinden biriydi, ancak son haftalarda enfeksiyon oranlarının yükselmesiyle birlikte mücadele için kolları sıvadı. Hükumet, ülkenin neredeyse 5 buçuk milyonluk nüfusunu test etmek için ülke genelinde 5 binden fazla merkez açmayı planladığını duyurdu. Her merkezde yedi kişilik bir ekip görev yapacak. Bu, hükümetin testlerin yapılmasına yardımcı olmak için itfaiyeciler, polis memurları ve 8 bine kadar askeri çağıracağı anlamına geliyor. 

BAŞBAKAN: ‘YA TEST YA KARANTİNA’

Slovakya başbakanı İgor Matovic düzenlediği basın toplantısında, "Mümkün olduğu kadar çok insanın test edilmesi önemlidir. İki seçeneğimiz var: biri karantina, diğeri ülke çapında test yapmak. El frenini çekmezsek, Çekya’nın şu anda olduğu veya İtalya'nın Bergamo kentinin baharda olduğu noktaya ulaşacağız ve kimi kurtarıp kimi kurtarmayacağımız konusunda karar vermemiz gerekecek” diye uyardı. 

Hükumetin bu aşamada testleri zorunlu kılıp kılmayacağı belirsizliğini koruyor. Matovic, "Eyalet testinden veya özel olarak yaptıkları bir testinsonucunu göstermeyen kişiler10 gün boyunca karantinaya alınacaklar" dedi.

REDDEDENLER AZINLIKTA

Kamuoyu yoklamaları, Slovakların çoğunun toplu test planını desteklediğini gösteriyor.
Hospodarske Noviny gazetesinde yayınlanan bir ankette, insanların yüzde 44'ünün kesin olarak koronavirüs testi yaptıracağı, yüzde 28'inin ise yüksek ihtimalle yaptıracağını söylediği ortaya çıktı. Yalnızca yüzde 10,7'si test yaptırmayı reddedeceğini söyledi. Ülkenin koronavirüsten ağır etkilenen bölgelerinde bu hafta sonu bir pilot test aşaması yapılacak ve ülke çapında testler 30 Ekim'de başlayacak.

KAYNAK: TELEGRAPH| POLEMİKHABER.COM | ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT