Hastalığın uzun vadeli etkisi, doktorları, organ hasarının erken belirtilerini ve virüsün neden olduğu diğer komplikasyonları tespit etmek için eski corona virüs hastalarının devam eden testleri ve izlenmesini istemeye sevk etti.

Virüsün ciddi solunum problemlerine neden olduğu yaygın olarak bilinirken, ayrıca kalp, karaciğer ve böbrekler gibi diğer organları da enfekte edebilir ve onlara zarar verebilir.

KAYITLAR KARŞILAŞTIRILDI

University College London, Ulusal İstatistik Ofisi ve Leicester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, corona virüs sebebiyle hastanede tedavi gören ve 31 Ağustos 2020'ye kadar taburcu edilen yaklaşık 48 bin kişinin tıbbi kayıtlarını, kontrol grubundan alınan kayıtlarla karşılaştırdı. Kayıtlar, bir dizi solunum, kalp, böbrek, karaciğer ve diyabet gibi metabolik hastalıkların yeniden kabul, ölüm ve tanı oranlarını izlemek için kullanıldı.

Ortalama 140 günlük bir takip süresinden sonra, hastaneden taburcu edilen Covid-19 hastalarının yaklaşık üçte biri yeniden hastaneye kaldırıldı ve yaklaşık sekizde biri öldü. Bu oranlar kontrol grubunda görülenden çok daha yüksektir.

‘’CİDDİYE ALMAMIZ GEREKİYOR’’

University College London Sağlık Bilişimi Enstitüsü'nden Dr. Amitava Banerjee, “Bu bir endişe ve ciddiye almamız gerekiyor. Burada kesin olarak bunun iyi huylu bir hastalıktan çok uzak olduğunu gösteriyoruz. Organ bozukluğunu erken teşhis edebilmemiz için Covid sonrası hastaları izlememiz gerekiyor" dedi. (Guardian)