Sağlık sektöründeki fırsatçılar, sosyal medyada adeta ameliyat borsası oluşturdu. Sosyal medya kullanıcıysanız ‘4 farklı yöntem 4 farklı cerrahla burun estetiği’ ‘iz bırakmayan karın gerdirme ameliyatıyla doğum sonrası çatlaklıklara son’ ‘sarkmış görünümden tek seansla kurtulun’ gibi ilanları sık sıkgörmeniz mümkün. 59 milyon kişinin sosyal medyayı aktif olarak kullanmasını fırsata çeviren bazı sağlık kuruluşları ve hekimler, yayınladıkları ilanlarla hem suç işliyor hem de hasta mahremiyetini ihlal ediyor. İstanbul Tabipler Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, sosyal medya üzerinden reklam statüsüne girecek paylaşımların yasal olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Sosyal medya ve diğer mecralar üzerinden sağlık reklamlarının yapılması serbestmiş gibi bir algı oluşturuldu. Mevzuat çok açık. Hekim sadece çalıştığı yerin adresini, telefonunu ve uzmanlık dalını bildirebilir. Onun dışında reklam statüsünde yayınlar yapılması yasaktır. Biz bu arkadaşları takip ediyoruz. Şikayet durumunda onur kuruluna sevk ediyoruz. Son zamanlarda çok yaygınlaşması üzerine kendimizde denetim yapmaya başladık. Bazı hekimler, hastalarının fotoğraflarını ve ameliyattan görüntüler de paylaşıyor. Paylaşamaz çünkü yasal değil. Hasta mahremiyetini ortadan kaldırıyor. Reklam kurulu çok ağır cezalar veriyor. Özellikle kurumlar üzerinden reklam yapanlara büyük cezalar kesiliyor. Yakın bir zamanda özel bir göz hastanesi bu konuda ciddi cezalar almıştır. Bu tarz reklam yapanlar, haksız kazanç sağlama peşinde olanlar. Vatandaşı reklamlarla aldatılıyor. Biz böyle reklamları yapanlardan utanıyoruz. Bizim meslektaşlarımız uyarı almaktan bile hicap duyar. O nedenle böyle işlere yönelmezler. Yapanlar da yasak olduğunu bile bile yapıyor. Vatandaşlarımız sosyal medya üzerinden gördükleri sağlık reklamlarına aldanmamalı. Bu işi yapanlar, mesleğini iyi uygulamayan bizim “şarlatan” diye adlandırdığımız kişiler.” ‘Rant kavgası’

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyesi Türk Tabipler Birliği Temsilcisi Dr. Hakan Giritlioğlu da mevcut durumun önüne geçilmesi için kamu ve sivil otoritelerin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bazı özel sağlık kuruluşları reklamla elde edilecek gelirin çok daha yüksek olacağını düşünerek, olası reklam cezaları için fon bile ayırıyor. Etik olmadığını bilmelerine rağmen bazı hekimler ve özel sağlık kurumları bunu normal görmekte. Ne yazık ki birileri yapmaya başlayınca sanki bir rant kavgası gibi ben niye eksik kalayım mantığıyla çılgın bir yarışa döndü” dedi.

'ŞİKAYETLER ALIYORUZ'

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar sosyal medyadan gördüğü reklamlar sonucu sağlık hizmeti alan vatandaşlardan mağdur olduklarına dair başvurular aldıklarını söyledi. Çakar, “Açık ya da gizli reklamlar yasak. Bizler de bu ilanlarla ilgili tüketicilerimizden şikayetler alıyoruz. Bu tarz reklam firmalarından hizmet almak son derece sakıncalıdır. Haberlerde görüyoruz. Bazen insanlar hayatını kaybederken bazıları güzelleşmek isterken sağlıklarından oluyor” diye konuştu.