Çin'in Hunan kentinde bulunan Xiangya Hastanesi Merkez Güney Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, İngiltere'de 40 ila 69 yaşları arasında 360 bin kişiye baktı.

DÜZENLİ ŞEKERLEMEDEKİ TEHLİKE

Şekerleme yapmayı sevenler, daha sonra felçlere ve kalp krizlerine sebep olan gizli bir kalp rahatsızlığına yakalanabilir. Düzenli olarak şekerleme yapmanın, felç ve kalp krizlerine katkıda bulunan yüksek tansiyon ile bağlantılı olduğunu buldu.

Katılımcılar, 2006-2019 yılları arasında diğer yaşam tarzı faktörlerinin yanı sıra uyku alışkanlıkları hakkında bilgi verdiler. The Sun’da yayınlanan haberlere göre, katılımcıların her biri ortalama 11 yıl takip edildi.

‘GECE KUŞLARI’

Gruplar, katılımcıların kestirme düzenlerine göre gruplara ayrıldığı gruplardan oluşturuldu: “hiçbir zaman/nadiren”, “bazen” veya “genellikle”. Anahtar bulgu, "genellikle" şekerleme yapan kişilerin yüksek tansiyon geliştirme riskinin yüzde 12 daha yüksek olmasıydı. Bu, hiç uyumayanlarla kıyaslandı. Ayrıca, “genellikle” kategorisindekiler yüzde 24 daha yüksek felç riski altındaydı.

“Her zaman” tercihini yapanların büyük bir kısmı erkekler, düşük eğitimli ve düşük gelirli kişiler ve sigara içenler ile birlikte alkol kullananlardı. Bu kategorideki insanlar genellikle gece kuşlarıydı. Birçoğu uykusuzluk çekiyor veya horluyordu.

‘MİLYONLARCA İNSAN YAPIYOR…’

Araştırmanın ilgili yazarı Dr. E Wang, şekerleme yapmanın kendi başına zararlı olmadığını söyledi. Bununla birlikte, şekerleme, birinin kötü bir gece uykusu çektiğinin bir işareti olabilir ve bu da başlı başına daha kötü sağlık sonuçlarıyla bağlantılıdır. Dr. Wang, "Milyonlarca insan düzenli, hatta günlük bir şekerlemenin tadını çıkarabileceğinden, bu sonuçlar özellikle ilginç" dedi.

Kötü bir gece uykusu ve ardından kestirmek, sizi öldürmeyecek olsa da, kanıtlar kronik olarak kötü uyuyanların tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarından muzdarip olma olasılığının daha yüksek olduğuna işaret ediyor. (Mirror)