Haftalarca süren elektrik kesintileri ve ciddi gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı, ülkenin 1948'deki bağımsızlığından bu yana en kötü krizini yaşayan Sri Lanka'da ciddi bir yoksulluk yarattı. Sri Lanka Tabipler Birliği (SLMA), ülkedeki tüm hastanelerin artık ithal tıbbi araçlara ve hayati ilaçlara erişimi olmadığını söyledi. 

KRİTİK AMELİYATLAR ERTELENİYOR

Bazı hastaneler, geçen aydan bu yana rutin ameliyatları askıya aldı, ancak SLMA, acil durum prosedürlerinin bile çok yakında mümkün olmayabileceğini söyledi. SLMA’nın Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'ya durum hakkında bilgi vermek için gönderdiği bir mektupta, “Çok zor seçimler yapmak üzere yaratılmışız. Kimin tedavi görüp kimin almayacağına karar vereceğiz. Malzemeler günler içinde geri gelmezse, kayıplar pandemiden çok daha kötü olacak” denildi.

HAVA ŞARTLARINA RAĞMEN PROTESTOLAR TAM GAZ

Halkın krize karşı artan öfkesi Rajapaksa'nın istifasını isteyen büyük protestolara sahne oldu. Binlerce insan, liderin başkent Kolombo'daki deniz kıyısındaki ofisinin önünde protestolara devam etmek için şiddetli yağmurlara göğüs gerdi. İş dünyası liderleri, Cumartesi günü cumhurbaşkanının istifa etmesi çağrılarına katıldı. Rajapaksa hükümeti, Sri Lanka'yı krizden kurtarmak için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bir kurtarma paketi arıyor. Ekonomistler, Sri Lanka'nın krizinin hükümetin kötü yönetimi, yıllarca birikmiş borçlanma ve akıl almaz vergi indirimleriyle daha da kötüleştiğini söylüyor. (Guardian)