Tüp bebek tedavisinden geçmek stresli bir süreç olabilir. Bunun nedeni, strese katkıda bulunan zaman, iş kaybı, ilgili maliyet, ilişkiler üzerindeki baskı, ilacın etkileri ve süreçle ilgili endişeler dahil olmak üzere birçok faktörün olmasıdır. Bununla birlikte, stres seviyelerini azaltmak ve tüp bebek tedavisi ile yolculuğu daha kolay hale getirmek için yapılabilecek birçok şey vardır.

Tedaviden önce nelere dikkat edilmelidir?

Tedavi başlamadan önce tüp bebek tedavisine başlama konusunda bir heyecan ve gerginlik karışımı hissediyor olabilirsiniz. Tedaviye başlamadan önce düşünülecek çok şey vardır ve tedavi öncesi ve sırasında stresinizi azaltmanın en iyi yolu önceden plan yapmak ve başlamadan önce her şeyi hazırlamaktır. Herhangi bir sorunuz varsa, doktorlara veya hemşirelere doğrudan sormak veya bir mesaj iletmek için doğurganlık kliniğini aramaktan çekinmeyin. Bilgi ile yetkilendirilmiş olmanız önemlidir.

Tüp bebek tedavisi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir ve taramalar ve kan testleri için birkaç günde bir kliniğe gelmeniz gerekecektir. Klinikte tüm tedavilerimiz kadının doğal döngüsünde gerçekleşir ve genellikle 2 haftada tamamlanır. Başlamadan önce, bunu nasıl yöneteceğinizi ve işten izin almanız gerekip gerekmediğini veya bunu iş ortamına sığdırıp sığdıramayacağınızı düşünmelisiniz. Klinikten biraz uzakta yaşıyorsanız, kliniğe ve kliniğe seyahat ederken göz önünde bulundurmanız gereken pratik sorunlar olabilir, bu nedenle önceden plan yapmanız gerekir. Tedavinin tam olarak ne içereceği ve kabaca kaç kez kliniğe gitmeniz gerekeceği konusunda bir fikre sahip olmak en iyisidir.

İlişkiler, tedavi gören insanlar için çok önemlidir ve sizi bu süreçte destekleyecek güçlü bir destek ağına sahip olmanıza yardımcı olur. Tedaviye başlamadan önce kime güvenmek istediğinize ve onlara ne söylemek istediğinize karar verin. Tüp bebek ilişkiler üzerinde baskı oluşturabileceğinden, başlamadan önce güçlü bir ilişkiye sahip olmak en iyisidir. Profesyonel deneyime sahip biriyle konuşmanız gerektiğini düşünüyorsanız, danışmanlık da mevcuttur.

Tedavi sırasındanelere dikkat edilmelidir?

Tüp bebek, sürecin ve tıbbi ekibin aşina olmadığı durumlarda, özellikle 1. döngüde fiziksel ve duygusal olarak zarar görebilir ve tüp bebek yolculuğunuz boyunca sağlığınıza dikkat etmek önemlidir. İlişkilerinize biraz zaman ayırmaya değer. Eş veya yakın arkadaşlarla tüp bebek hakkında konuşmak yorucu olabilir. Bazı insanlar her gün bu konuyu tartışmak için belirli bir zaman ayırmayı ve daha sonra bunun hakkında konuşmamayı sever. Diğerleri mümkün olduğunca paylaşmayı ve onun hakkında konuşmayı tercih ediyor. Sizin için doğru olanı bulun. 
Bu süre zarfında diğer büyük stres faktörlerinden ve ev taşıma, iş değiştirme gibi yaşamı değiştiren olaylardan kaçınmak en iyisidir. Zihinsel bir tutum açısından, hiçbir şeyin çok fazla sürpriz olmaması için beklenmedik olanı beklemek ve kontrol edemediğiniz şeyin kontrolünü bırakmak en iyisidir.

Stres atmanın birçok yolu vardır. Bazı öneriler şunlardır: hafif egzersiz (endorfin salgılar), mizah, rahatlama bantları, meditasyon, kısa bir mola, sağlık spası, yoga, köpük banyoları, günlük/blog yazma, masaj.
Tedaviden sonranelere dikkat edilmelidir?

Birçok insan için embriyo transferinden sonra sonuçları duymak için beklemek tüp bebek sürecinin en stresli kısmıdır. Kaygılı bir zaman olabilir, bu yüzden zamanınızla ne yapacağınızı planlamak bu konuda yardımcı olabilir ve sonuçları aldığınızda nerede ve kiminle olmak istediğinize karar vermeye değer.

Döngü başarılı olursa, yine de yakından izlenmek isteyebilirsiniz. Başarılı bir hamilelik testinden sonra pek çok insan endişelenmeye devam ediyor ve yukarıda bahsedilen stres gidericileri veya yararlı bulduğunuz her şeyi kullanmaya devam etmek isteyebilirsiniz. Çok şiddetli olmadığı sürece hafif egzersiz yapmak iyi olabilir ve diğer tüm aktivitelere her zamanki gibi devam edilebilir.

Stres tedavinin başarısını etkiler mi? 

Stres hormonlarının döngüleri düzensiz hale getirebileceğine ve diğer hormonlarla etkileşime girebileceğine inanıldığından, stresin tedavi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu uzun zamandır düşünülmektedir. Stresin bu şekilde doğurganlığı azaltabileceğini gösteren bazı kanıtlar var. İyi haber şu ki, araştırmalar tedavi konusunda stresli hissetmenin tedavi başarısı şansınızı etkilemediğini bulmuştur. Büyük bir meta-analizde, toplam 3.583 kadını içeren on dört çalışmanın verileri incelenmiştir. Tedavi öncesi anksiyete veya depresyon düzeyinin gebelik oranlarını etkilemediği belirlendi. Yüksek anksiyetesi olan kadınların tedavi sırasında düşük anksiyetesi olanlar kadar gebe kalma olasılığı görüldü.