Joseph Wu, bir video konferansta yaptığı açıklamada, Pekin Komünist Partisi liderlerinin “politik gündemlerini başkalarına empoze etmek için pandemiyi daha da istismar ettiğini” söyledi.

‘AŞI DİPLOMASİSİYLE BÖLÜYOR’

Wu, özellikle Çin'in "aşı diplomasisinin" Orta ve Güney Amerika'daki ülkeler arasında bölünmeler yarattığını ve Pekin'in etkisini uygulama fırsatı verdiğini söyledi. 

Pekin, “Pekin ile siyasi ortaklığı kabul etmeye istekli olanlara” yurt içinde üretilen aşılarına, diğer anti-coronavirüs kaynaklarına ve kalkınma fonlarına erişim sağlıyor.

Bakan Wu, “Çin daha sonra bu ortaklığı, Tayvan ve ABD'nin müttefiklerini Pekin'e doğru eğilmeleri için cezbetmek veya baskı yapmak için kullanıyor. Bu manevralarla Çin, Tayvan ve ABD pahasına bölgede siyasi nüfuz kazanmaya çalışıyor” diye ekledi.

Çin, denizaşırı yardımlarının siyasi şartlar olmadan geldiğini savunuyor, ancak son yıllarda Tayvan'ın kalan birkaç müttefikini avlamak ve ABD ile diğer demokrasilerin etkisini aşındırmak için ekonomik gücünü agresif bir şekilde kullandı.

‘YOLSUZLUK BIRAKIYOR’

Wu, demiryolları ve diğer altyapı projeleri için Çin finansmanını kabul eden Asya, Afrika ve Avrupa'daki bazı ülkelerde zaten bir "borç, yolsuzluk ve demokratik yönetim erozyonu izi" bıraktığını söyledi.

Çin, yurtdışında yüz milyonlarca corona virüs aşısı sattı ve başta Afrika'daki gelişmekte olan ülkelere milyonlarca aşı bağışladı. Dünya Sağlık Örgütü, Çin tarafından geliştirilen iki aşı için acil durum izni verdi, ancak şirketler, özellikle Sinopharm, veri paylaşımında şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kaldı.