Pekin, adadaki büyük kıtlığın ortasında Tayvan'a aşı teklif etmişti, ancak Tayvan'ın iktidar partisi doğrudan Çin ile anlaşmak istemiyordu.

ŞİRKETLER DEVLETE BAĞIŞLAYACAK

Alman üretici BioNTech'ten yapılan 350 milyon dolarlık satın alma, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi TSMC ile dünyanın en büyük sözleşmeli elektronik üreticilerinden biri olan Foxconn ve yardım kuruluşu arasında bölündü. İki şirket, aşıları dağıtım için Tayvan'ın merkezi salgın komuta merkezine bağışlayacak.

Pazar günü resmileştirilen dolambaçlı anlaşma, Çin'in uzun süredir devam eden ancak Tayvan üzerindeki talebini reddeden iddiasını adanın aşılara olan umutsuz ihtiyacına bağlayan bir destanın döngüsünü kapatıyor ve Tayvan'ın hükümetin doğrudan anlaşma yapmak zorunda kalmadan Çin bağlantılı aşıları tedarik etmesine izin veriyor.

Tayvan'ın Sağlık Bakanı Chen Shih-chung düzenlediği günlük basın toplantısında, özel şirketlere satın alımları ve planlanan bağışları için teşekkür etti, ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

ANALİST: ÖLÜM ÖPÜCÜĞÜ

Analist Drew Thompson, geçen ay yaptığı açıklamada, Çin yapımı veya bağışlanan aşıları kabul etmenin Tayvan'ın iktidar partisi için siyasi olarak "ölüm öpücüğü" olacağını söyledi. Tayvan'ı hiçbir zaman yönetmemesine rağmen, Çin Komünist Partisi (ÇKP) hükümeti, onu geri almaya söz verdiği bir eyalet olduğunu iddia ediyor. ÇKP, son zamanlarda ada ve sakinlerine yönelik baskılarını artırdı.

SetonHall hukuk fakültesinde profesör ve Çin uzmanı olan Margaret Lewis, "Tayvan'ın lideri Tsai, Tayvan'ı bir dayanıklılık adası olarak kutladı, ancak bu anlaşma Tayvan'ın nasıl bir beceriklilik adası olabileceğini gösteriyor" dedi.

 (Guardian)