48 yaşındaki Steven Gallagher'a, yaklaşık 13 yıl önce olağandışı bir döküntü geliştirdikten sonra, ciltte ve iç organlarda iz çıkmasına neden olan skleroderma teşhisi kondu. Burnu, ağzı ve elleri de dahil olmak üzere alanlar etkilendi ve yaklaşık yedi yıl önce parmakları yumruk pozisyonuna gelene kadar kıvrılmaya başladı ve "korkunç" bir acı çekiyordu. 

Uzmanlar çift el nakli fikrini önerdiğinde, üç çocuk babası ilk başta bu fikri reddetti, ancak daha sonra risklere rağmen devam etmeye karar verdi. İngiliz adam, "Eşim ve ben bunun hakkında konuştuk ve bunun için anlaşmaya vardık. Her halükarda ellerimi kaybedebilirdim" dedi. Gallagher’e uygun bir donör bulunduktan sonra 2021 Aralık ayının ortalarında 12 saatlik ameliyata alındı. Üzerinden neredeyse 6 ay geçen ameliyatın ardından hasta iyi durumda. 

Ameliyatı gerçekleştiren Leeds Eğitim Hastanesi’nden el nakli ekibi, sklerodermadan ölümcül şekilde etkilenen ellerin yerine el naklinin dünyada ilk kez yapıldığını açıkladı.

‘AMELİYAT BİTER BİTMEZ HAREKET ETTİRDİM’

Gallagher, "Ameliyattan sonra uyandım ve oldukça gerçeküstüydü çünkü ondan önce ellerim vardı ve sonra ameliyattan uyandığımda hala ellerim vardı, bu yüzden hiçbir zaman gerçekten elimi kaybetmedim. Bu eller harika, her şey çok çabuk oldu. Ameliyattan uyandığım andan itibaren onları hareket ettirebiliyorum" dedi. 

Gallagher, "Bana yeni bir hayat verdi. Şu anda hala bazı şeyleri zor buluyorum ama her hafta fizyoterapi ile işler daha iyiye gidiyor, her şey yavaş yavaş daha iyiye gidiyor. Acı büyük bir şey. Ameliyattan önceki ağrı korkunçtu, o kadar çok ağrım vardı ki inanılmazdı, ama şimdi hiç ağrım yok" diye ekledi. (Sky News)