TTB’li Asistan Hekimler "Eğitim Hakkımızın İhlal Edilmesini, Adaletsiz Görevlendirmeleri Kabul Etmiyoruz" konulu online toplantı düzenledi. Pandemi sürecinin asistan hekimlerin görevlendirilmesiyle yürütüldüğünü, bu nedenle hekimlerin eğitim hakkının ihlal edildiği konuşuldu.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise, “Uzmanlık öğrencileri eğitim hakları olan bir kurum. Eğitimle ilgili programları takip etmeleri gerekirken, angarya görevlerde çalıştırılıyorlar” dedi.

ÇALIŞMALAR YARIDA KALDI

Asistan ve Genç Hekimler Kolu adına açıklama yapan Dr. Betül Kaygusuz şunları söyledi:

* İlk vakalar başladıktan sonra, 21 Mart 2020’de görevlendirilmelerde değişiklik yapılarak uzmanlık öğrencilerinin pandemi süresince görevlendirilmesinin önü açıldı. Kendi hastanesinde ve başka hastanelerde görevlendirilen uzman hekimler ameliyata giremedi, hasta takip edemedi, tez çalışmaları yarım kalan binlerce asistan var. Pandemi döneminde asistanlığa başlayan hekimlerin mesleki deneyimleri branşlarından çok COVID-19 konulu çalışmalar oluşturuldu. Asistanların hem COVID-19 polikliniklerinde hem de filyasyon ekibinde görevlendirildi. Asistanlar 9 ayda tükendi. Bunlara rağmen genç hekimlerin tüm itirazlarına rağmen 26 Kasım’da yeni bir genelgeyle asistanların daha uzun görevlendirmelerinin önü açıldı.

PANDEMİ YÜKÜ ASİSTAN HEKİMLERE YIKILDI

* Salgın yönetimini planlamakta imtina eden, gerekli tedbirleri almaktan kaçınan, gerçek verileri dahi paylaşamayan yönetim, suçu vatandaşa pandemi yükünü de asistan hekimlere yıkarak tarihsel bir sorumluluğa imza attı.

EĞİTİMLER AKŞAMLARI YAPILIYOR

Dr. Meltem Günberi, “Dokuz aydır eğitimler mesai saatleri içerisinde değil akşamları yapılıyor. Asistanlar, hem koronavirüs alanlarında aynı zamanda kendi alanlarında çalışarak ciddi tükenmişlik yaşarken bir de dinlenme. Yaptığımız açıklamalar görev almayacağımız anlamında değildir. Sadece eğitim hakkımızdan mahrum kalmak istemiyoruz” diye konuştu.