Bariatrik cerrahi, diğer kilo verme girişimleriyle uzun vadeli başarı elde edemeyen obez kişilerde sürdürülebilir kilo kaybı sağlayabilmektedir. Mevcut olan farklı bariatrik ameliyatlar vardır. Gastrik bypass ve sleeve gastrektomi en yaygın prosedürlerdir. 

Bariatrik cerrahi, midenin depolama kapasitesini azaltır, bu da gıda alımını sınırlar ve normalden çok daha erken tok hissetmenize yardımcı olur. Bazı bariatrik prosedürler ayrıca kalorilerin emilimini de sınırlar. Uzman bir doktor iyi bir aday olup olmadığınızı ve hangi seçeneğin sizin için en iyi sonucu vereceğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Daha yüksek vücut kitle indeksi ile sağlık riskleri artabilir. 35 veya daha fazla bir vücut kitle indeksiniz varsa, bu, sağlık riskinizi azaltmak için muhtemelen 35 kilodan fazla kaybetmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunun yanı sıra aşırı kilo nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Vücut kitle indeksi 40 veya daha fazla olan hemen hemen herkes ameliyat için uygun aday olabilir.

Kilo kaybından daha fazla fayda sağlar

Bariatrik cerrahi, insanlara önemli ve sürekli kilo kaybı sunar.45 veya daha fazla kilo vermesi gereken birçok kişi, kilo vermeyi diyet ve egzersiz ile birçok kez dener. İlk başta bir miktar başarılı olsalar da, insanların %5'inden daha azı, beş yıl veya daha uzun süre kilolarını korur. Aslında, hastalar genellikle bir yıldan daha kısa bir sürede kilolarını geri alırlar.
Kilo vermek ve geri almak, obezite ile ilişkili potansiyel sağlık sorunlarını azaltmak için fayda sağlamaz.Aşırı kilolardan kaynaklı sağlık sorunlarının azalması için en az 5 yıl verilen kiloların korunması gerekir. Tüp mide ameliyatı gibi bariatrik cerrahinin genel sağlık için faydaları sadece kilo kaybının çok ötesine geçer.

Tip 2 diyabet için uzun süreli remisyon sağlar

Tüp mide ameliyatının tip 2 diyabetli obez hastalar için oldukça etkili olduğunu ve neredeyse tüm hastaların ameliyattan sonra en az üç yıl boyunca insülin ve diğer ilgili ilaçlardan uzak kalmasını sağlar.

Kardiyovasküler sağlığı iyileştirir

Kilo verme ameliyatı, bir kişinin koroner kalp hastalığı, felç ve periferik kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca, ameliyattan elde edilen kilo kaybının inme, hipertansiyon ve miyokard enfarktüsü ile ilişkili ölüm riskini önlemeye yardımcı olur. Kan basıncı ve kolesterol seviyeleri ameliyattan sonra normale döner, bu riskleri azaltır ve genel sağlığı iyileştirir. 
Depresyonun azalmasına yardımcı olur

Birçok obez insan, zayıf vücut imajı ve sosyal damgalanma nedeniyle depresif hisseder. Önemli ölçüde aşırı kilo taşıyan genç insanlar bile, aksi takdirde zevk alabilecekleri aktivitelere katılmayı zor buluyor ve bu da sosyal izolasyon ve depresyona yol açıyor. Bu fazla kiloyu kaybetmek, bu hastalarda duygusal sağlığı iyileştirebilir. Tüp mide ameliyatı olan kişilerde6 ila 12 ayın sonunda depresyon belirtilerinin azaldığı görülmektedir.

Obstrüktif uyku apnesini ortadan kaldırır

Normal bir kilo aralığına ulaşmak ve bunu sürdürmek, genellikle uyku apnesi olan kişilerin yatmadan önce CPAP makinesi kullanmayı bırakmalarına olanak tanır.

Eklem ağrıları azalır

Aşırı kilo taşımak, ağırlık taşıyan eklemlerinize çok fazla baskı uygular ve genellikle kronik ağrıya ve eklem hasarına neden olur. Bariatrik cerrahiden sonra meydana gelen önemli ve sürekli kilo kaybı, eklemlerdeki stresi azaltır ve çoğu zaman insanların ağrı kesici ilaçları kullanmayı bırakmasına ve çok daha fazla hareketliliğin keyfini çıkarmasına olanak tanır.

Doğurganlığı geliştirir

Kilo verme ameliyatı, doğurganlık yıllarında doğurganlığı da artırabilir. Bariatrik cerrahiden sonra düşük yapma riski azalır ve yumurtlamayan kadınlarda adet döngüleri iyileşir.
Diğer tıbbi durumları hafifletir

Kilo verme ameliyatı aynı zamanda metabolik sendromu, gebelik komplikasyonlarını, safra kesesi hastalığını ve daha fazlasını da hafifletebilir.

Obezite ve buna bağlı sağlık komplikasyonları endişe verici bir oranda artarken, bariatrik cerrahi kesinlikle aşırı kilolu insanlar için sürekli bir rahatlama sağlamak için güçlü bir araçtır. Bariatrik cerrahi çok güvenlidir ve bilgili ve deneyimli bir ekip tarafından yapıldığında diz veya safra kesesi ameliyatından daha fazla risk taşımaz.