Yardım kuruluşu UNİCEF, 147 milyon çocuğun yüz yüze eğitimlerinin en az yarısını kaçırdığını tahmin ediyor. Bazı savunmasız çocuklar, özellikle kızlar, yeniden açılan okullara geri dönemedi.

‘SALGININ GİZLİ ZAYİATLARI’

UNİCEF ​​İcra Direktörü Catherine Russell, çocukların "salgının gizli zayiatları" olduğunu söyledi. Çocuklar corona virüsün en ciddi sağlık etkilerine karşı daha az savunmasız kalırken, pandeminin okulları kapatmasıyla hayatları alt üst oldu. Mart 2020'de dünya çapında 150 ülke okullarını tamamen kapattı ve 10 ülkede kısmi kapanmalar yaşandı. İki yıl sonra, 19 ülkede okullar hala kapalı. Diğer dört ülkede, Filipinler, Honduras, Solomon Adaları ve Güney Pasifik'teki Vanuatu’da okulların en az yüzde 70'i kapalı.

Russell, BBC News'e verdiği demeçte, “Bazı çocuklar, aileleri çok yoksul olduğu için işgücüne alındı. Korkunç bir şekilde kızlar da erken evlilikle tanışıyor" dedi.

Çocukların da dışarıda oynama konusunda kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu Filipinler'de, sonbaharda birkaç okul yeniden açılmaya başladı, ancak çoğu öğrenci evde kaldı. 13 yaşındaki Chloe Almojuela Dikit, derslerini internetten takip etmeye çalışıyor.

Dikit, "Öğretimi ve sınıf arkadaşlarımı, ayrıca etkinlikleri ve okul çalışmalarını özlüyorum” diyor. Babası Dioecro Albior Dikit, çöp toplayarak ailesine destek oluyor. Kızının okula geri dönmesini istiyor ve hem sosyal beceriler hem de dersler açısından kaçırdığı şeyler için endişeleniyor.

PLAJLAR VE BARLAR AÇILIRKEN…

UNİCEF’e göre, Sahra altı Afrika'da okuma, yazma ve matematik becerileri pandemiden önce bile en düşük seviyedeydi. Bu yıl Ocak ayında Uganda'da okullar yeniden açıldığında, yaklaşık 10 öğrenciden biri geri dönmedi. Aşırı sel birçok okul binasına zarar verdi, bu nedenle UNİCEF ​​457 yüksek performanslı çadır sağladı.

Ayrıca salgın, öğrenmelerini geciktirmenin yanı sıra çocukları sosyal temastan ve aile evinin ötesindeki yaşam deneyimlerinden de mahrum etti. Bazı ebeveynler, diğer ülkeler okulları yeniden açtıklarında, gecikmelerden dolayı hüsrana uğradılar. En küçük çocuklar için okullar kapalı kalırken, plajlar ve barlar yeniden açıldı. (BBC)