Mutasyonların çok normal olduğunu belirten Virolog Tareen, Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünde bugüne kadar binlerce mutasyon gözlemlendiğini kaydetti. Mutasyonların çoğunun etkisiz ve hatta virüse zararlı olabileceğinin de altını çizen Tareen, ender de olsa bazılarının virüse bir avantaj sağlayabileceğini vurguladı.

Virolog Semih Tareen

''YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ''

Tareen sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mutasyonlarla ilgili elimizde bazı laboratuvar deneyleri var ve laboratuvar şartlarında bazı mutasyonların hücrelere daha güçlü bağlanabildiğini görüyoruz, fakat bunun pandemide insanlar arası yayılımında ne etkisi olduğunu bilmiyoruz. Ekim ayına kadar bakılan mutasyonların pandemide ciddi bir etkisi yoktu. Kasım ayından beri İngiltere’de sıkça görülen mutasyon kümesini ise yakından takip ediyoruz.''

''İNGİLTERE MART AYINDAN BERİ MUTASYON TARAMASI YAPIYOR''

Ünlü virolog, İngiltere'nin 2020 Mart ayında büyük bir bütçe harcanarak açılan 'Covid-19 genomu tarama konsorsiyumu'nda mutasyon taraması yapıldığını kaydetti. 

''MUTASYONUN AŞI HABERLERİ İLE ALAKASI YOK''

Ayrıca 'Aşı bulunduktan sonra mutasyon haberlerinin bilerek çıkarıldığı' konusuna da değinen Tareen, ‘’Bahsi geçen mutasyon kümesi Eylül’den beri takip ediliyor ve verilere göre daha sıkça görülmesi de Kasım-Aralık aylarına denk geldi. Bunun aşı haberleri ile veya komplo ile alakası yoktur. Farkındaysanız ilk ‘eyvah mutasyon!’ haberi de bu olmadı. Eylül-Ekim aylarında da 20A.EU1 ismi altındaki mutasyon Avrupa’da yayılarak endişe yaratmıştı, fakat sonra gördük ki yaz tatili yüzünden İspanya’dan yayıldı. Sonbahar ve kışın gelmesi ile mutasyonlar daha çok dikkat çekecek çünkü Covid19 vakalarında artışlar olacak. Zamanlama bu yüzden'' ifadelerini kullandı.

''AŞILARDA SORUN YARATMASI DÜŞÜK İHTİMAL''

Corona virüsünün yayılmasının ardından geliştirilen aşıların mutasyonu etkileyip etkilemeyeceği sorusuna ise Tareen şu cevabı verdi:

''Aşılar çok yönlü bağışıklık oluştururlar, dolayısıyla bu mutasyonların aşılarda sorun yaratacağı ihtimali çok düşük bir ihtimaldir.''

ANTİKORA ETKİSİ VAR MI?

Doğal enfeksiyonla oluşan antikorların insanları Covid-19’dan uzun vadeli korumadığını belirten Tareen, ''Bu yüzden ikinci kez Covid19 kapan vakaları görmeye başladık. Ayrıca doğal enfeksiyonlar bazen aşılar kadar çok yönlü, verimli ve uzun vadeli bağışıklık sağlamayabilir. Bu yüzden mutasyon olmasa bile doğal enfeksiyonla oluşan bağışıklık yetersiz kalabilir, mutasyon olması bunu değiştirmez'' diye konuştu.

TAREEN: PANİĞE GEREK YOK

Mutasyonların normal ve etkisiz olduğunu yineleyen Tareen medyada ve halk arasında yanlış anlaşıldığını kaydetti. Tareen, Daha sık rastlanan bir mutasyon kümesi ile karşılaşıldığında temkinli olmanın gerekli olduğuna fakat paniğe gerek olmadığını da belirtti. 

MUTASYON OLMASA DA ÖNLEMLERİĞ ALMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Covid-19'un başından beri ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade eden Tareen, ''Başından beri alınması gereken önlemlere mutasyon olsa da olmasa da devam etmek zorundayız'' diyerek uyardı.