Uzmanlar, ağız kanserinin oluşmasında en önemli faktörün yüzde 65’lik oranla sigara kullanımı olduğunu vurguluyor. Sigara dumanının içinde 4 binden fazla organik kimyasal madde bulunduğuna dikkat çeken Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Özbayrak, özellikle polisiklik nitrosominler denen kimsayasal madde grubunun kanser oluşumda 1 numaralı faktör olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Semih Özbayrak, hiç sigara içmeyen ile günde 1 paket içenler arasında ağız kanserine yakalanma riskinin 9 kat arttığına işaret ederek, “Kişi yüksek konsantrasyon ile alkol de kullanıryorsa bu oran yüzde 15’e yükselebilir” uyarısında bulundu. 

'ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ'

Ağız kanserlerinin erken öğrenilmesinde, diş hekimliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Özbayrak, çok görünür bir yerde olmakla birlikte bu kanser tipinde genellikle 3. veya 4. safhada kliniğe başvurulduğuna dikkat çekerek, “Bu kadar geç farkedilmesinin sebebi, öncelikle hastaların bu durumu ciddiye almamaları. Özellikte çıkartılabilir protez kullanan hastalar, hissettikleri acı ya da ağrıyı alıştıkları protez vurukları ile karıştırabilirler.  İkinci neden ise gidilen tecrübesiz hekimlerin gereksiz tedavi denemeleriyle zaman kaybına neden olması. Bu aşamadan sonra maalesef tüm tedavi yöntemleri kullanılsa bile 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 40’dır. Yani hastaların yüzde 60’ı maalesef hayatını kaybediyor'' diye konuştu.

'AĞIZDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİ İHMAL ETMEYİN' 

Ağız yüzeyinde oluşabilecek bozuklukların, hacim artmasının, kanamaların, kötü ağız kokusunun, çenedeki uyuşukluğun, diş sallanmasının ağız kanserlerinin ön işaretleri olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Özbayrak, ''Ağız direkt görünen bir ortam. En sağlıklı teşhis, direkt muayene, biyopsi ve simir testi ile yapılabilir” ifadelerini kullandı.