Bir yıl sonra, BM’nin bir kolu olan DSÖ, ülkeleri milliyetçi eğilimlerini terk etmeye ve en çok ihtiyaç duyulan yerlerde aşıların yapılmasına yardımcı olmaya ikna etmek için salgınla mücadeleye devam ediyor. Ancak DSÖ, yıl boyunca bazı maliyetli yanlış adımlar attı: İnsanlara aylarca maske takmamalarını tavsiye etti ve corona virüsün havada yayılmadığını iddia etti.

"YAŞAMLARA MAL OLDU"

Oxford Üniversitesi'nde sağlık bilimleri profesörü olan Doktor Trish Greenhalgh, "Hiç şüphesiz, DSÖ'nün maske kullanımını erken onaylamaması yaşamlara mal oldu" dedi. Haziran ayına kadar, DSÖ, diğer sağlık kurumları ve çok sayıda ülke bunu yaptıktan çok sonra, insanlara düzenli olarak maske takmalarını tavsiye etmedi.

Greenhalgh, Ekim ayında, enfeksiyon kontrolü konusunda bir DSÖ komitesi başkanına yazarak, bazı üyeler arasındaki uzmanlık eksikliğine ilişkin endişeleri dile getirdi ancak hiç yanıt alamadı.

"PANDEMİNİN GİDİŞATI DSÖ’YE BAĞLI"

Kanada McGill Üniversitesi'nde corona virüs konusunda Uzman Doçent Raymond Tellier, DSÖ'nün virüsün havadan yayıldığını kabul etme konusundaki isteksizliğinin, İngiltere ve Güney Afrika'da tespit edilen yeni virüs varyantlarının gelişiyle daha tehlikeli olabileceğini söyledi. Tellier, "DSÖ'nün önerileri yeterince güçlü olmazsa, pandemi çok daha uzun süre devam edecek" dedi.

‘DSÖ AGRESİF OLMALI’ ÖNERİSİ

Columbia Üniversitesi'nden Irwin Redlener, corona virüs aşılarının son derece eşitsiz bir şekilde dağıtıldığı göz önüne alındığında, DSÖ’nün ülkelere ne yapacaklarını göstermede daha agresif olması gerektiğini söyledi. Redlener, "DSÖ ülkelere bir şeyler yapma emrini veremez, ancak ülkelerin kabul etmemesini zorlaştıran çok açık ve açık bir rehberlik sunabilirler" dedi. DSÖ'nün üst düzey yetkilileri ise, kurumun ülkeleri eleştirmenin tarzı olmadığını defalarca söyledi. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com