Bilim insanları, tipik beslenme şekilleriyle karşılaştırıldığında, bu tür yiyeceklerle gezegen üzerindeki baskıların yüzde 80'den fazla düşebileceğini söylüyor. Ancak tüketicilerin yeme alışkanlıklarını değiştirmek isteyip istemeyecekleri henüz belli değil.

‘HERKESİN VEGAN OLMASIYLA EŞDEĞER’

Daha az su ve toprak kullanımının gezegen için olumlu bir şeyken, protein ve diğer besinler açısından zengin gıdalar sağlamak amacıyla geleneksel olmayan gıdalar geliştirilmektedir.

Nature Food'da yayınlanan araştırmada, Finlandiya'daki bilim insanları, bu ürünlerden bazılarının beslenme profilini incelediler ve çevresel baskının üç ölçüsüne baktılar: su, toprak kullanımı ve potansiyel karbon emisyonları.

Et, süt ve diğer hayvansal ürünleri alternatif gıdalarla değiştirmenin bu etkileri yüzde 80'den fazla azaltabileceğini ve tamamen vejetaryen veya vegan bir diyetten daha eksiksiz bir temel besin yelpazesi sağlayabileceğini söylüyorlar. Ancak et tüketimini azaltmak ve daha fazla sebze yemek gibi nispeten düşük teknolojili çözümlerin gezegen üzerinde benzer bir etkiye sahip olduğunu da keşfettiler.

Helsinki Üniversitesi’nden Rachel Mazac, "Hayvan kaynaklı gıdalarda önemli azalmalar ve yeni veya gelecekteki gıdalar ve bitki bazlı protein alternatifleri ile ikamelerle, küresel ısınma potansiyeli, arazi kullanımı ve su kullanımı açısından çevresel etkilerde önemli azalmalar sağlayabiliriz" dedi. Ancak, "vegan diyetindeki etkilerde benzer tasarruflar" olduğunu söyledi.

‘İNSANLARIN İSTEKSİZLİĞİ ENGEL OLUR’

Araştırma ekibinin bir parçası olmayan Cambridge Üniversitesi'nden Dr Asaf Tzachor, bunların "umut verici" bulgular olmasına rağmen, tüketicilerin beslenme şekillerini değiştirme konusundaki isteksizliğinin "bu çok ihtiyaç duyulan geçişi erteleyebileceğini veya engelleyebileceğini" söyledi. Çok sayıda araştırma, bitki bazlı bir diyete geçmenin hem sağlık hem de gezegen için faydaları olduğunu göstermiştir.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından yakın zamanda yayınlanan bir raporda, tahıl ve sebze gibi bitkiler açısından zengin, sürdürülebilir şekilde üretilmiş et ve süt ürünlerinin alımıyla dengeli beslenmeye geçilmesi tavsiye edildi. (BBC)