Our World in Data'dan elde edilen son rakamlar, düşük gelirli ülkelerdeki yedi kişiden sadece birinin tam olarak aşılandığı dünya çapında aşılama oranlarında büyük eşitsizlikler olduğunu gösteriyor. Karşılaştırıldığında, yüksek gelirli ülkelerde yaklaşık dört kişiden üçü yaklaşık bir yıldır aşılanmıştır.

COVAX İŞE YARAMADI

Aktivistler, virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve gelecekteki varyantları önlemek için küresel olarak aşı alımını artırmak için yeni bir baskı çağrısında bulunuyorlar. Çağrıları, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu hafta Avrupa'daki Covid-19 enfeksiyonlarının üç katına çıktığını ve son altı haftada hastaneye yatışların iki katına çıktığını ve ölümlerin haftada toplam 3 bine ulaştığını söylemesiyle geldi.

Küresel Yoksulluğa Karşı Eylem Çağrısı (GCAP) Afrika Koordinatörü Kavengo Matundu, "Bu pandemiyi ele almak için adil bir eylemde bulunmadıkça, dünyada her zaman bizimle kalacak. Her şeye dönüşebileceğini ve orijinalinden daha tehlikeli bir şeye dönüşebileceğini gösterdi” dedi.

İlk aşılar 2020'de dünya genelinde kullanıma sunulduğundan, düşük gelirli ülkeler COVAX aşı paylaşım sistemi aracılığıyla veya diğer bağışçılardan doz almak için aylarca beklemek zorunda kaldı. Zengin ülkeler mevcut aşıların aslan payını satın almıştı.

FARK DİKKAT ÇEKİYOR

Our World in Data rakamlarına göre, 10 Temmuz itibariyle düşük gelirli ülkelerdeki insanların yalnızca yüzde 15.8'i tam olarak aşılanmıştır, buna karşılık düşük-orta gelirli ülkelerde yüzde 55, yüksek-orta gelirli ülkelerde yüzde 73.5 ve üst gelirli ülkelerde yüzde 78.7'dir.

Afrika, aşılanmış insan sayısının en düşük olduğu bölgedir. Henüz aşılama programlarına başlamamış olan Eritre ve Kuzey Kore hariç, dünyanın en düşük tam aşılama oranlarına sahip 10 ülkesinden yedisi Afrika'da. Diğer üç ülke ise Papua Yeni Gine, Haiti ve Yemen. (Guardian)