Centaurus, diğer adıyla BA.2.75 varyantı ilk olarak Hindistan'da Mayıs ayı başlarında tespit edildi. Bu, Hindistan'da da bulunan ve birçok ülkede daha önce baskın olan BA.2 varyantının yerini alan son derece bulaşıcı BA.5 varyantından daha hızlı.

BA.2.75, o zamandan beri İngiltere, ABD, Avustralya, Almanya ve Kanada dahil olmak üzere yaklaşık 10 ülkede daha tespit edildi. 

‘ÇOK SAYIDA MUTASYON’ UYARISI

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 7 Temmuz'da bunu "izleniyor" olarak belirledi. Bu, daha bulaşıcı olabileceğine veya daha şiddetli vakalarla ilişkili olabileceğine dair bazı göstergeler olduğu anlamına geliyor, ancak kanıtlar zayıf veya henüz tam anlamıyla değerlendirilemedi. Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Soumya Swaminathan, ciddiyetini değerlendirmek için henüz yeterli örnek olmadığını söylese de, BM organı yeni varyantı yakından izliyor.

Görünürdeki hızlı büyümesine ve geniş coğrafi yayılımına ek olarak, virologlar, BA.2'ye kıyasla BA.2.75'in içerdiği ve muhtemelen evrimleşmiş olabileceği çok sayıda fazladan mutasyon konusunda uyarıldılar. (Guardian)