Dünya çapında 88 ülkede, 27 bin doğrulanmış hastalık vakası var. Dünya Sağlık Örgütü bunun küresel bir acil durum olduğunu söylüyor. Peki maymun çiçeği durdurulabilir mi? Yoksa şimdi dünyaya yayılan başka bir virüse mahkum muyuz?

‘BAŞKA VİRÜSLERLE KARIŞTIRILABİLİR’

Maymun çiçeği virüsünün biyolojisi hakkında özel bir şey yok. Durdurulamaz bir güç değildir. Covid-19’un aksine, maymun çiçeği bir kişiden diğerine kolay kolay geçmiyor. Enfekte cilt, uzun süreli yüz yüze temas veya çarşaf veya havlu gibi kirli yüzeyler gibi yakın fiziksel temasa ihtiyacı vardır.

İki virüs basitçe farklı liglerde ve geçmişteki maymun çiçeği salgınları daha yeni bitti ve virüsün ölümcül bir türü olan çiçek hastalığını yenmek gibi çok daha büyük bir zorluğun üstesinden geldik. Nottingham Üniversitesi'nde bir virolog olan Prof. Jonathan Ball, "Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcı olduğu için daha kolay, bu yüzden çok daha iyi bir konumdayız" dedi.

Bununla birlikte, bir sorun, bazı kişilerin hafif semptomları veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık veya su çiçeği ile kolayca karıştırılabilecek semptomları olmasıdır. Bu, istemeden başkalarına geçebileceği anlamına gelir.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI GEREKİYOR

Virüs cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak sınıflandırılmamıştır. Ancak New England Journal of Medicine'de yapılan bir araştırma, maymun çiçeği enfeksiyonlarının yüzde 95'inin cinsel ilişki, özellikle eşcinsel ilişki yoluyla bulaştığını tahmin ediyor.

East Anglia Üniversitesi'nden Prof. Paul Hunter, "Bunu önlemenin en kolay yolu, son derece aktif olan cinsel ilişki durumunuzu birkaç ay boyunca kapatmaktır, ancak bunun asla olacağını sanmıyorum" dedi. Ancak Prof. Hunter, "aşılamanın hemen hemen tek seçenek" olduğunu savunuyor. Neyse ki, bu virüsü yok etmek için kullanılan çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığını önlemede yaklaşık yüzde 85 ​​oranında etkilidir.

Ancak, risk altındaki herkesin salgını durdurmak için aşı olması gerekmez. Sürü bağışıklığı, kritik bir insan eşiği korunduğunda virüsün artık yayılamayacağı anlamına gelir. Maymun çiçeği ile bunu başarmak Covid-19 dahil diğer hastalıklardan çok daha kolay olacaktır.

‘BAZI ÜLKELER ÜSTESİNDEN GELEMEYECEK’

Zaten bazı ülkeler virüsün üstesinden geliyor gibi görünüyor. İngiltere, enfeksiyon sayısının günde 35 civarında sabitlendiğini söylüyor. Ancak vakalar, acil durum ilan eden ABD de dahil olmak üzere başka yerlerde artmaya devam ediyor. Ancak şu anda hastalıkla ilgili uzun bir geçmişi olmayan 80'den fazla ülkede virüs varken, sadece zengin ülkelerin virüsün üstesinden gelmesi yeterli olmayacak.

University College London'dan Prof. Francois Balloux, "Tamamen kontrol edilip edilmeyeceği benim için çok belirsiz, bazı ülkeler bunun üstesinden gelecek, bazıları başaramayacak" dedi.

‘MÜCADELE ETMEZSEK…’

Endişe, maymun çiçeği hastalığının sadece enfekte hayvanların olduğu ülkelerde değil, dünyanın dört bir yanındaki insanlarda kalıcı bir varlık haline gelmesidir. Şu anda eşcinsel ilişkiye giren erkeklerle var, ancak salgın ne kadar uzun sürerse, virüsün kendini daha geniş bir alana yayma şansı o kadar artar. Ayrıca, Covid-19’un nasıl evrimleştiğine ve Omicron gibi varyantların bizi enfekte etmede çok daha iyi hale geldiğine tanık olduk.

Çocuklarda ve kadınlarda izole vakalar oldu, ancak bunlar sınıflarda veya işyerlerinde bulaşa sebep olmadı. Prof. Balloux, "Virüs değişmedikçe, çocuklarda veya daha genel olarak çok fazla cinsel partneri olmayan kişilerde yayılacağından şahsen şüpheliyim. Ancak bekleme ne kadar uzun olursa, virüsün değişme riski o kadar yüksek olur" dedi. (BBC)