Cerrah ve kalp kapakçığı mucidi Alain Carpentier, 1993 yılında Fransız sanayici Jean Lagardere için yapay bir kalbin geliştirilmesini önerdi. Lagardere, Matra füze şirketinden birkaç laboratuvar ve mühendisi Carpentier'in emrine verdi ve proje yıllar içinde genişledi.

ÜRETİME DAİR HER ŞEY TAMAM

Carmat bu hafta cihaz için bir CE işareti aldı, bu da şirketin artık geri dönüşü olmayan kalp yetmezliğinden mustarip hastalar için kalp nakline bir köprü olarak Avrupa Birliği'nde satabileceği anlamına geliyor. 
Dört yıl önce dümeni devralan yapay kalbi üreten Carmat şirketinin CEO'su Stephane Piat, "Şimdi terapimizi sunmak için doktorlar ve tıp merkezleriyle birlikte çalışmalıyız ve hastaları aramalıyız. Üretim aşaması hassas bir aşama olacak" dedi. 
CEO ayrıca, Ocak ayında cihazın üretimini artırmayı planladığını söyledi.

"SATIŞ REKORLARI KIRACAK"

Portzamparc analisti Mohamed Kaabouni paylaştığı bir notta, Carmat’ın yapay kalbinin gişe rekorları kıracak bir potansiyele sahip olduğunu ve 2030 yılına kadar Avrupa'da yıllık satışlarda 700 milyon avro toplayabileceğini yazdı. 

Kaabouni, Carmat kalbi hakkında "Herkes onu bekliyordu ve şimdi burada," diye yazdı ve "CE işareti hastalar için çok önemli ve Fransız şirketi, tıbbi ihtiyacın ne kadar büyük olduğu ve diğer çözümlerin ne kadar etkisiz olduğu düşünüldüğünde, muhtemelen gişe rekorları kıran bir ürün için onay aldı" şeklinde ekledi.

ŞİRKETİN HİSSELERİ TAVAN YAPTI

Carmat’ın hisseleri, şirketin Avrupa'daki ilk toplam yapay kalbi satma onayını aldıktan sonra yedi yıldan fazla bir süredir en büyük kazancını elde etti. Paris'te hisse senedi, Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek gün içi kazancı olan yüzde 50'ye varan artıştan sonra sabah yüzde 34 artarak 32.05 avroya yükseldi. 

Carmat hisseleri bu yıl yüzde 66 artarak şirkete yaklaşık 407 milyon avro piyasa değeri sağladı.

(Bloomberg)
Çeviri: İsmail Cömert