Birleşik Krallık'ta bulunan Bristol Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, artan riskin kapsamının yanı sıra bağlantıya daha fazla ışık tutabildiler. Her beş ekstra vücut kitle endeksi birimi için bir kadının endometriyal kanser riskinin yüzde 88 arttığını buldular. Araştırma, Cancer Research UK (CRUK) tarafından finanse edildi ve BMC Medicine dergisinde yayınlandı.

Artan risk, önceki çalışmaların önerdiğinden daha yüksektir ve diğer birçok çalışmada kullanılan, zaman içinde anlık bir görüntüden ziyade yaşam boyu kilo durumunu yansıtır.

‘ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK’

CRUK Sağlık Araştırmaları Başkanı Dr. Julie Sharp, "Bu gibi araştırmalar, aşırı kilolu veya obez olmanın kanserin ikinci en büyük nedeni olduğu gerçeğini destekliyor ve nedenini belirlememize yardımcı olabilir. Bu, gelecekte kanserin nasıl önleneceğini ve tedavi edileceğini ortaya çıkarmada çok önemli bir rol oynayacak” dedi.

Sharp, “Obezite ile mücadele eden insanlar arasında kanser riskini yönetmek için tam olarak hangi tedavilerin ve ilaçların kullanılabileceğini araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Fazla kilolu veya obez olmanın 13 farklı kanser türü geliştirme riskinizi artırdığını zaten biliyoruz. Kanser riskinizi azaltmak için dengeli beslenerek ve aktif kalarak sağlıklı bir kiloyu korumak önemlidir” diye ekledi.

Çalışmada, İngiltere, Avustralya, Belçika, Almanya, Polonya, İsveç ve ABD'deki 120 bin kadından genetik örnekler incelendi. Bunların yaklaşık 13 bininde rahim kanseri vardı. Araştırmacılar, obezite ve rahim kanserini ilişkilendirebilecek 14 özelliğin göstergelerine baktılar ve rahim kanseri riskini artıran iki hormon olan açlık insülini ve testosteronu buldular.

‘İLK ADIM’

Uzmanlar, örneğin hormonlar aracılığıyla obezitenin riski nasıl artırdığını saptayarak, gelecekte ilaçların kanser geliştirme riski daha yüksek olan kişilerde belirli hormonların seviyesini azaltmak veya artırmak için kullanılabileceğini umuyor.

Araştırmanın Baş Yazarı Emma Hazelwood, "Bu çalışma, obezitenin kansere nasıl neden olduğunu ve bununla mücadele etmek için neler yapılabileceğini tam olarak ortaya çıkarmak için genetik analizlerin nasıl kullanılabileceğine dair ilginç bir ilk adım" dedi. (Guardian)