Kronik sağlık sorunları olan 65 yaş üstü ve 50 yaş üstü kişilerde yapılan bir araştırma, Budesonidin’in iki hafta boyunca günde iki kez solunmasının iyileşme sürelerini kısalttığını ve sonraki haftalarda ilaç verilmeyenlerden daha iyi kalmalarına ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu buldu.

HASTANELERİN YÜKÜNÜ AZALTACAK

Araştırmacılar, hastaneden ziyade toplumda kullanılabilecek tedavileri arayan çalışmanın geçici sonuçlarının dünya çapındaki klinik uygulamaları değiştirebileceğini söylüyor. 

Pek çok ülkede, corona virüs hastaları için daha az hastane yatağı mevcut ve bu da evde mümkün olduğunca çok insanı tedavi etmeyi önemli kılmakta.

Bilim adamları, inhalasyon yoluyla kortikosteroid ilacı verilenler arasında daha az sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını, ancak bu, hastaneye kabullerin düştüğü bir zamandı, bu yüzden etkinin net olmadığını söylüyor.

Makalesi ön baskı olarak yayınlanan araştırma, henüz hakem incelemesinden geçmedi.

‘YAN ETKİSİ AZ’

Araştırmacı Chris Butler, çalışmanın, "nispeten ucuz, yaygın olarak bulunabilen ve çok az yan etkiye sahip bir ilacın, Covid-19'dan daha kötü sonuç alma riski yüksek olan kişilerin daha hızlı iyileşmelerine, iyileştiklerinde daha iyi kalmalarına ve sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olduğuna dair kanıt buldu" dedi.

Butler, "Bu nedenle, dünya çapında Covid-19'lu insanlara bakan doktorların, Covid-19'lu kişilerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olması gerektiği için tedavi kararları verirken bu kanıtı dikkate almak isteyebileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)