Ülkenin dört bir yanındaki doktorlar, en iyi ihtimalle ölümcül hastalığı marjinal olarak yavaşlatan Aduhelm adlı ilacı kimin alması gerektiğini bulmaya çalışıyor. Alzheimer hastalığına yönelik diğer ilaçlar, hafıza sorunları, uykusuzluk ve depresyon gibi semptomları yalnızca geçici olarak hafifletir.

HASTA: GÖKYÜZÜNDEKİ TEK YILDIZ

Bazı klinikler ilacı vermeye başlamış olsa da, birçok sağlayıcı, ilacın hazır hale gelmesinin haftalar veya aylar alacağını söylüyor. Bu ilaç için en büyük fatura ödeyen Medicare de dahil olmak üzere sigortacıların, yılda 50 bin dolardan fazlaya mal olabilecek bir tedavi için hangi hastaları kapsayacağını belirlemesi gerekiyor. Doktorlar, duyguların, hastaların ve ailelerin ilacı arama kararlarını etkileyeceğinden endişeleniyor.

Stanford Üniversitesi'nden Dr. Michael Greicius, "İnsanlar çaresiz. Bu gerçekten korkunç bir hastalık” dedi. Karl Newkirk, doktoru onay verirse Aduhelmkullanmaya başlamayı umuyor çünkü denemeye değer başka bir tedavi görmüyor.Erken evre Alzheimer hastası olan 80 yaşındaki Sarasota, , “Gökyüzündeki tek yıldız gibi görünüyor” dedi.

İSTİFALARLA SONUÇLANAN ONAY

Biogen'in geliştirdiğiAduhelm, yaklaşık 20 yıldır ilk kez geliştirilen Alzheimer ilacıdır. Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) bu ayın başlarındaki onayı, yararının zayıf verilere dayandığı konusunda uyaran ajansın kendi dış danışmanları da dahil olmak üzere birçok uzmandan hızlı bir tepkiyi tetikledi. FDA'nın kararı üzerine üç kişi istifa etti.

Aduhelm zihinsel gerilemeyi tersine çevirmez. Sadece yorumlanması zor sonuçlarla gölgelenen bir çalışmaya göreilerlemeyi yavaşlatıyor. Alzheimer hastalığına sahip olan herkes ilacı alabilir. Ancak Alzheimer Derneği gibi gruplar ve birçok doktor, odak noktasının, çalışmada yardımcı olanlar gibi erken teşhis konulan hastalar olması gerektiğini söylüyor.

İLACI KULLANANLARIN YÜZDE 40’INDA BEYİN KANAMASI GÖRÜLDÜ

Biogen'in çalışmalarında tam ilaç dozunu alan hastaların yaklaşık yüzde 40'ında beyinde şişme veya küçük kanamalar görüldü. Yan etkiler genellikle çözülürken, nadir durumlarda beyin hasarına veya diğer tehlikeli komplikasyonlara neden olabilecek daha ciddi kanamalara yol açtılar.
(AP)