Hindistan'ın en yoksul eyaletlerinden biri olan Bihar'ın sağlık otoritesi, geçtiğimiz gün corona virüsle ilgili toplam ölüm sayısını yaklaşık 5 bin 400'den 9 bin 400'ün üzerine revize etti.

ÖLÜM SAYISINDA ÜÇÜNCÜ

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, Hindistan'ın toplam COVID-19 vaka yükü son 24 saatte 94 bin 52 artarak yaklaşık 29.2 milyona ulaşırken, toplam ölüm sayısı 359 bin 676'ya ulaştı.

Ülke, üç gündür 100 binden az yeni vaka kaydediyor. Bakanlığa göre aktif vakalar yaklaşık 1,17 milyon. 

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 3.4 milyonu da dahil olmak üzere ülke çapında toplam 242.7 milyon COVID-19 aşısı uygulandığını söyledi.

Hindistan, ABD'den sonra dünyada en fazla corona virüs vakasına sahip ikinci ülke. Covid-19 ölümlerinde ise, ABD ve Brezilya'nın arkasında üçüncü sırada yer alıyor.

MAHKEME KARARIYLA RAKAMLAR DENETLENDİ

Bihar, bölgesel Yüksek Mahkemenin Nisan ve Mayıs aylarında corona virüsün ikinci dalgası sırasında kayıpların denetlenmesini istemesinin ardından rakamları revize etti. 

Mahkemenin kararı, eyalet hükümetinin enfeksiyon ve ölümlerin ölçeğini gizlediği yönündeki iddiaların ardından geldi.

Bihar'da bildirilmeyen binlerce ölümün keşfi, Hindistan'ın genel ölüm çetelesinin resmi rakamdan önemli ölçüde daha fazla olduğu şüphesini artırıyor. 

Nisan ve Mayıs aylarındaki yıkıcı ikinci corona virüs dalgası sırasında Hindistan hastanelerinde yatak ve hayat kurtaran oksijen tükendi ve insanlar hastanelerin dışındaki park yerlerinde ve evlerinde öldü.

(Al Jazeera, Çeviri:Polemikhaber)