Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerden etkilenen 11 ilde binlerce vatandaş hayatını kaybetti, yüz binlercesi de evsiz kaldı. Yaşanan son sağanak yağışların ardından vatandaşlar şimdi de sel ile mücadele ediyor.

Deprem bölgesinde yardım çalışmaları devam ediyor. İYİ Parti tarafından İskenderun ilçesine kurulan sahra hastanesinde de 24 gündür vatandaşlara sağlık hizmeti veriliyor.  

Sahra hastanesinin başhekimi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in başdanışmanlarından Hasan Sami Özvarinli, yürütülen hizmetlerle ilgili bilgi verdi.

'24 SAAT ARALIKSIZ HİZMET VEREN BÖLGENİN TEK ECZANESİ DİYEBİLİRİM'

“24 gündür aralıksız faaliyetteyiz, 24 saat hizmet vermekteyiz. Günde ortalama 400-500 civarı hasta bakmaktayız. Günlük ortalama 600-700 vatandaşımıza insani yardım desteği sunmaktayız. Özellikle çocuk maması, hijyen ve çocuk bezi gruplarında olmaktadır. 24 saattir aralık hizmet veren bölgenin tek eczanesi diyebilirim. Yeni yeni eczanelerimiz açıldı onların da toparlanması için bizim burada olmamız bir aralık doğurdu, onlar da işlerini toparladılar. 24 gün boyunca bütün kronik hastaların ilaçlarını dağıttık.

'KEŞKE ONLAR BECEREBİLSE BU İŞLERİ'

Burada Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir ekipman, hiçbir personel desteği sahada yok. Çok fazla nitelikle sağlık hizmeti verince sevklerin sayısı arttı, sevklerin sayısı artınca Sağlık Bakanlığı buraya 112 komuta kurmak zorunda kaldı. Sağlık Bakanlığı ambulans hizmeti başlattı. Devlet varsa biz devletin varlığıyla sevinen insanlarız, devletin varlığı ve bütünlüğü bizi mutlu eder. Keşke onlar yapsa bu işleri, keşke onlar becerebilse bu işleri, bu süreçte becerebilselerdi. Ama biz alnımızın akıyla bu işi yaptık. Sadece Türk Eczacılar Birliği’ne teşekkür etmek isterim, ciddi manada bize profesyonel danışmanlık olarak ve ilaç açısından destek verdi. Biz bunu 3 gün önce kurmadık, 24 gündür bu hastane bu performansta. 24 gündür aynı hizmetleri veriyor.

'BÖLGEDE 2 KERE BANYO YAPTIM DİYEN İNSANLAR VAR'

Bölgede özellikle banyo ve tuvalet ihtiyaçları giderilemedi. Bugün 40’ıncı güne yaklaştı deprem olalı daha bölgede 2 kere banyo yaptım diyen insanlar var. Bunlar az değil bölgenin yüzde 70-80’i belki 20 günde bir yıkanıyor. Buradaki sağlıkçılar da öyle. Apse çok fazla karşımıza çıkıyor. Bütün aletlerimiz çalışır durumda. Şu tarafta bir ameliyathanemiz, yanında bir diş hekimliği kliniğimiz öbür tarafta da laboratuvarımız bulunmakta. 4 tane muayene istasyonunda toplam 9 gözlem yatağında günlük 500 hastaya sıhhatli hizmet veriyoruz.

'BÖLGEDE BÜYÜK BİR SALGIN VAR'

Bölgede bir salgın olup olmadığına ilişkin de konuşan Özvarinli, “İlk geldiğimiz hafta üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla uğraştık. Ama tabii ki bir doktor olarak tahmin ediyorduk bulantı, kusma sıkıntılarının geleceğini. Dün gece sırf 7 tane çocuk geldi. Biz şu ada 24 saat boyunca neredeyse 500 hastanın yarısı bulantı, kusma, diare…Yani bölgede bir salgın var. Bölgede büyük bir salgın var ve bunun tek sebebi bu insanlara içme suyu sağlayamamak ve banyo imkanları sunmamak başka hiçbir izahatı yok. Eğer bu mücadeleyi vermezsek depremde göçüğün altından kurtardığımız insanları bu diareden, ishal ve bulantıdan kaybederiz”