Kritik sözleri, Pekin'in Kanada'daki 2019 seçimlerinde "gizli bir aday ağını" finanse ettiğine dair bir haberin ardından ve federal polis gücünün Toronto'daki gizli bir yasadışı Çin "polis karakolları" ağını aktif olarak araştırdığını söylemesinden birkaç gün sonra geldi.

Rusya lideri Vladimir Putin'in yakın bir müttefikinin, Rusya'nın daha önce ABD seçimlerine müdahale ettiğini söylediği aynı gün ortaya çıkan iddiaların, Kanada iç siyasetine yabancı müdahalenin kapsamı hakkındaki endişeleri artırması muhtemel.

‘NE YAZIK Kİ…’

Gazetecilere konuşan Trudeau, "Seçim süreçlerimizin ve sistemlerimizin bütünlüğünü güçlendirmek için önemli önlemler aldık ve seçim müdahalesine, demokrasimizin ve kurumlarımızın dış müdahalesine karşı mücadeleye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ne yazık ki, dünyanın dört bir yanından ülkelerin, devlet aktörlerinin, ister Çin ister başkaları olsun, kurumlarımızla, demokrasilerimizle saldırgan oyunlar oynamaya devam ettiğini görüyoruz” dedi. 

Başbakanın sözleri, Global News'den Kanada istihbaratının Pekin'in 2019 ve 2021'de yapılan seçimler de dahil olmak üzere birden fazla oylamada Kanada'daki demokratik süreci baltalamak için çalıştığı sonucuna vardığını bildirdi. Raporda, Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi'nin Ocak ayında başbakana ve üst düzey kabine bakanlarına Çin'in girişimleri hakkında bilgi verdiği belirtildi. (Guardian) 

POLEMİK HABER/ DIŞ HABERLER