Araştırmacılar, ekran başında geçirilen süredeki keskin artışın çocuklarda daha kötü beslenme, göz bozukluğu, anksiyete dahil kötüleşen psikolojik sağlık ve saldırganlık, asabiyet ve artan öfke nöbetleri sıklığı gibi davranışsal problemlerle ilişkili olduğunu söyledi.

Bulgular, milyonlarca çocuğun sağlığı üzerindeki zararlı etkiyi azaltmak için harekete geçme çağrılarına yol açtı.

HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Ekran başında geçirilen süredeki en büyük günlük artış, altı ila 10 yaş arasındakiler arasındaydı. Ancak, çalışmaların küresel analizine öncülük eden Anglia Ruskin Üniversitesi'ne göre, yetişkinler de dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında “önemli” artışlar görüldü.

Araştırmacılar, Lancet Discovery Science dergisinin bir parçası olan eClinicalMedicine'de "Bu inceleme, tüm yaş gruplarının toplam ekran sürelerini artırdığını buldu. İlköğretim çağındaki çocuklar en büyük artışları bildirdiler, bunu yetişkinler, ergenler ve küçük çocuklar izledi. Boş zamandaki ekran süresi de tüm yaş gruplarında arttı ve en büyük artışları ilkokul çağındaki çocuklar bildirdi, bunu yetişkinler, küçük çocuklar ve ergenler izledi” diye yazdı.

Araştırmacılar, genel olarak televizyon veya bilgisayar gibi ekranlara bakarak daha fazla zaman geçirmenin beslenme, uyku, zihinsel sağlık ve göz sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiyle ilişkili olduğunu buldu.

‘TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ’

İlkokul çocukları günde 83 dakika ile en büyük artışı kaydetti. Daha sonra 58 dakika ile yetişkinler ve 55 dakika ile ergenler (11-17 yaş arası) yer aldı. Beş yaşın altındaki çocuklar en düşük ekran süresi artışına sahipti, bu artış bile önemsiz olmasa da 35 dakika arttı.

Anglia Ruskin Üniversitesi’ndeki Görme ve Göz Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Shahina Pardhan, "Bu çalışma, pandemi sırasında ekran başında geçirilen süredeki artışlar ve etkileri hakkında hakemli araştırma makalelerine sistematik olarak bakan türünün ilk örneği" dedi.

Araştırmacılar İngiltere, ABD, Avustralya, Fransa, Şili ve İsrail dahil olmak üzere ülkelerden 89 çalışmayı analiz etti. Analiz, 200 binden fazla kişiden oluşan toplam örneklem büyüklüğünü kapsayan, ayrıntılı olarak pandemi öncesi ve sırasında ekran başında geçirilen süredeki artışlara odaklandı. (Guardian)