İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra ile birlikte, Cumartesi günü Paris'teki Stade de France'a girmek için bekleyen Liverpool taraftarlarının göz yaşartıcı gaza ve biber gazına maruz bırakıldığı olaylarla ilgili soruları yanıtlamak üzere senatoya çıkacak. 

BAKANIN YALANINA TEPKİLER DİNMİYOR

Darmanin, sunulan biletlerin yüzde 70'inin sahte olduğunu söyleyerek kaosu "endüstriyel ölçekte dolandırıcılık" ile suçladı ve 30 bin ila 40 bin Liverpool taraftarının biletsiz veya sahte biletlerle geldiğini söyledi. Fransız medyası sadece 2 bin 800 sahte biletin tarandığını bildirdi.

Le Monde'da yayınlanan bir yazı, Darmanin'in "polise karşı savunmasının yakın zamanda yok olmayacak bir dehşete yol açtığını" söyledi. Akademisyen Olivier Esteves tarafından yazılan makale, bakanın "yalanının", Liverpool taraftarlarının stadyumda düzinelerce taraftarın ezilmesinden sadece birkaç gün sonra The Sun gazetesi tarafından şeytanlaştırıldığı Hillsborough felaketinin anılarını canlandırdığı konusunda uyardı.

Ancak başka bir Fransız yayın kuruluşu olan RMC Sport, Darmanin tarafından belirtilen 30 bin ila 40 bin rakamının "inanılır bir tahmin" olduğunu söyledi. RMC Sport, taranan miktarın, en fazla birkaç yüz sahtekarlığın tespit edildiği bu tür bir olay için tipik olandan önemli ölçüde daha yüksek olduğunu söyledi.

MAÇ ÖNCESİ İSTİHBARATTAN UYARI

Raporda, UEFA ve Fransız futbol federasyonunun daha sonra dolaşımda daha yüksek miktarda sahte bilet olduğu sonucuna vardığı belirtildi. İstihbarat servislerinin iki gün önce yetkilileri "bilet sahibi olmayan" yaklaşık 50 bin İngiliz taraftar bekledikleri konusunda uyardığı bildirildi. Polise dağıtılan bir belgede, "Bazılarının elinde sahte bilet olacak ve bunları stadyuma girmek için kullanmaya çalışacak" denildi. (Sky News)