Depremde yaşanılan yıkım sonrası can kaybı yaşanması ve bunun üzerine evlerini kaybeden çalışanların olması sebebiyle işine sadece yüzde 20'sinin geri dönmesine neden olduğu belirtilirken, bölgeye bir an önce ilçe bazlı teşvik verilmesi gerektiği açıklandı. 

'ÜRETİM TESİSLERİNİN YÜZDE 95'İ HASARLI'

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, sadece küçük sanayi sitesinde 2 bin 500 iş yerinden bin 500'ünün hasarlı olduğunu söylerken, “2023'ü 2-2.5 milyar dolarlık ihracat ile kapatalım dedik. Şu anda bu planlarımızın tamamı yok oldu. Üretim tesislerinin yüzde 95'i çok hasarlı ve bu tesislerin ayağa kalkması uzun zaman alacak. Depremden etkilenen 29 bin esnafımız var. Üretim üslerini ayağa kaldırmazsak 40-50 yıllık birikimi kaybederiz” şeklinde konuştu. 

6 Nisan'da devreye girecek çek takas sisteminin büyük sorun yaratacağını vurgulayan Buluntu, “Acil bu işlemlerin durdurulması ve ötelenmesi lazım. Kahramanmaraş'ta ticari işlem hacmi 30 milyar dolar. Belki bizimle beraber birçok insanın da batmasına neden olacak” dedi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, şehrin yüzde 50'ye yakın göç verdiğini aktardı. Depremden her ilin eşit oranda etkilenmediğini ve teşviklerin ilçe bazlı verilmesi gerektiğini aktardı.

'ENERJİ DESTEĞİNİN VERİLMESİ'

Öksüz yaptığı açıklamada, “Enerji desteğinin verilmesi lazım. Bu destekler felakete uğramış yerlere ve firmalara verilsin. Bunu 12-13 il olarak yaptığınızda hem devlete çıkan fatura büyüyecek hem de bölgedeki sanayici haksızlıklara uğrayacak” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, “Bizim tahammülümüz kalmadı. Bekleyecek zamanımız kalmadı. Acil hızlı Maraş'a ne yapılacaksa bir an önce yapılsın. Biz yoksa bu sanayiyi ayağa kaldıramayız” dedi. Maraş TSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer ise “Burada nitelikli iş gücü kaybı en önemli sorun. İstanbul, Bursa gibi yerler otobüs otobüs personellerimizi aldılar. Yetişmiş insan kaynağını kaybetmememiz için bir çalışma yapmamız lazım” dedi.

'ASGARİ ÜCRETİN 1,5 KATI TEŞVİK GEREKİYOR'

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Asgari ücretin 1.5 katı altına düşmemek kaydıyla çalışanı da teşvik etmek gerekiyor. Teşviklerin doğru bir şekilde gerçek ihtiyaca yönelik olması önemli. Burada seçimden sonraya ertelenecek hiç bir şey yok” dedi. Arıkan Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan ise “Devlet desteği olmazsa makineler eritmeye gider. Müşterilerimiz Bangladeş, Vietnam, Kamboçya ve Hindistan gibi ülkelerle görüşme halinde. Bu depremde zarar gördük bir de ticari deprem yaşayacağız” dedi.

İş adamları yapılması gerekenleri şu şekilde belirtti:

Depremden etkilenen ilçelerde çalışanlara asgari ücretin en az 1.5 katı olacak kadar ücret verilmeli. Bölgede 5084 sayılı teşvik yasasının uygulanması ve bu yasa kapsamında enerjide yüzde 40 indirim sağlanması. İlçe bazlı teşvik sistemine geçilmesi. 6 Nisan'da devreye girecek çek takas sisteminin durdurulması ya da ötelenmesi.
(Sayime Başçı)