Türk siyasi tarihinin en kritik seçimlerinden birisine neredeyse 9 ay kaldı. AK Parti üst üste sansasyonel olaylarla sarsılırken, ekonomik kriz halkın gırtlağına basmışken ve sosyal adaletsizlik bu kadar yayılmışken, halk Altılı Masa’dan umut bekliyor.

Altılı Masa bugüne kadar 6 kez toplandı ve ortak açıklamalar yapıldı. Bana soracak olursanız bu açıklamaların hiçbir etkisi yok. Zaten milletimiz de okumayı pek sevmiyor. Bu bildirilerden akıllardan kalan tek cümle ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’. Peki, bu cümleyi halk özümseyebildi mi? Ne anlama geldiğini biliyor mu? Halkın bu sıralarda cebini o kadar çok düşünmesi gerekiyor ki, başka konuları düşünmeye fırsatı kalmıyor.

SEÇİM ÇANTADA KEKLİK Mİ?

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkında 6 partinin uzlaşma metninde yer alan; seçim barajı, MB’nin bağımsızlığı ve basına özgürlük gibi konular, Türkiye’nin demokrasisinin güçlenmesi ve prestijinin artması için hayati konular. Bunları sanırım kimse inkâr edemez. Ne var ki halkın duymak istediği şeyler başka.

Türk Halkı’nın gündeminde; ekonomi ve sığınmacı sorunu var. Bu sorunlara etkin çözümler sunulmadan sandığa gitmek kumar oynamaya benzer. Sığınmacı ve kaçak göç akını Türk insanını yerinden yurdundan ederken, her gün alım gücü yerlerde sürünürken, geniş tanımlı işsizlik yüzde 20’yi aşmışken halk bir çıkış yolu, bir umut arıyor.

MİLLETİN GÖNLÜNDE YAVAŞ VAR

Sokaktaki vatandaşın dilinden Mansur Yavaş adı düşmüyor. Yavaş, özellikle ‘dürüst siyaset’ açıklamaları nedeniyle halk nezdinde itibar sahibi. Anketler de bunu doğruluyor. 

MetroPOLL Araştırma’nın Mayıs 2022’de yapmış olduğu bir ankete göre yalnızca Mansur Yavaş, Erdoğan’ı yenebiliyor.  ASAL Araştırma'nın yaptığı anket çalışmasında vatandaşlara, "Millet İttifakı'nın adayı kim olmalı?" sorusu yöneltildi. Burada da Mansur Yavaş adı, diğer adayların önüne geçti. BUPAR Araştırma’nın temmuz ayında yayınladığı ankette de Mansur Yavaş muhalefetin olası adayları arasında en çok oy alan isim. Yöneylem Araştırma, seçimin ikinci tura kalması halinde Erdoğan ile Yavaş’ı karşılaştırdı. Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 31.2 olurken Mansur Yavaş'ın yüzde 61.5 oy aldığı görüldü. Optimar ağustos anketinde de Erdoğan’ın karşısında en fazla oyu Yavaş alıyor. YouTube’da yer alan sokak röportajlarında da benzer sonuçlar çıkıyor.

O halde muhalefet işini şansa bırakmamalı ve önce seçimleri galip tamamlamayı düşünmeli. Sonrasında güçlendirilmiş parlamenter sistemi yasalaştırmak ve Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak daha kolay olacaktır.