22 Aralık ve 5 Ocak 1914 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen harekatta 60 bin askerimiz şehit oldu.

sarikamıs harekatı foto

SARIKAMIŞ'TA NE OLDU?

Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen muharebelerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri taktik hataları nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmış bir askeri girişimdir.

Harekat, Sarıkamış yakınlarındaki Allahuekber dağlarının eteklerinde, Sarıkamış ve çevresinde (Oltu, Narman, Penek, Horasan, Bardız, Mecingirt, Karaurgan, Divik'te) gerçekleşmiştir.

EMRİ KİM VERDİ?

Sarıkamış’ta gerçekleşen kara çatışmalarında Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına göre Sarıkamış'ta 60 bin askerimiz donarak şehit olmuştur. Harekatın en hazin kısmı, Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Rus’lar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir. 

Sarıkamış Harekatı, Enver Paşa’nın verdiği emirle 22 Aralık 1914 tarihinde başlamıştır. İlk günleri başarı ile geçen harekatın ilerleyen tarihlerinde, yani Ocak ayının başlarına doğru aşırı soğuyan ve tipiye dönen hava taarruzun seyrini değiştirmiştir. 4 Ocak 1915 tarihinde yollar kapanmış, çadırlar yıkılmıştır. Dondurucu soğuk, kar, tipi, dizanteri ve tifo 60 bin vatan evladının şehit düşmesine neden olmuştur. Taaruz 5 Ocak 1915 tarihinde sonlandırılmıştır. 

Sarıkamış Harekatı'nda 60 bini donarak olmak üzere 78 bin vatan evladı şehit olmuştur.