Büyük ölçüde devlete ait şirketin karı geçtiğimiz yıla göre yüzde 46 artarak Shell, BP, Exxon ve Chevron gibi diğer petrol devlerinden daha fazlasını açıkladı.

Riyad borsasında işlem gören Saudi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, "Aramco, dünya çapında artan talep nedeniyle güçlenen petrol fiyatlarıyla 2022'de rekor bir performans sergiledi" dedi.

RAKİPLERİNİ GÖLGEDE BIRAKTI

Petrol ve gaz şirketleri, Ukrayna'daki savaş gibi faktörlerin etkisiyle karların tadını çıkarırken, Saudi Aramco'nun performansı rakiplerini gölgede bırakıyor. Şirketin geçen yılki karı, Exxon'un 56 milyar dolarlık karının neredeyse üç katı ve 39,9 milyar dolar kar eden Shell, 27,7 milyar dolar kar eden BP ve 36,5 milyar dolar kar eden Chevron’un dört katından fazlasına ulaştı.

Apple'dan sonra dünyanın en değerli ikinci halka açık şirketi olan Saudi Aramco’dan yapılan açıklamada, sonuçların "güçlenen ham petrol fiyatları, daha yüksek satış hacimleri ve rafine ürünler için iyileştirilmiş marjlarla desteklendiği" belirtildi.

‘ŞOK EDİCİ KAR’

Uluslararası Af Örgütü, Saudi Aramco'nun karının "şok edici" olduğunu ve yenilenebilir enerjiye "insan haklarına dayalı" bir geçişi finanse etmek için kullanılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Bir şirketin, iklim krizinin en büyük itici gücü olan fosil yakıt satışından tek bir yılda 161 milyar dolardan fazla kar etmesi şok edici. Bu fazlalık, küresel bir yaşam maliyeti krizi sırasında biriktiği ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşından kaynaklanan enerji fiyatlarının artmasıyla desteklendiği için daha da şok edici” dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER