Bloomberg'den Aslı Kandemir ve Kerim Karakaya'nın haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, döviz işlem limiti tanıdı ve vadesi üç aydan kısa vadeli forward sözleşmelerden kaçınmalarını istedi. 

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar bunun,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferi ile sonuçlanan geçen yılki genel seçimden bu yana Merkez Bankası’nın bankalara ilk sözlü uyarısı olduğunu belirttiler. TCMB konu hakkında yorum yapmadı. 

FİZİKİ DOLARA TALEP ARTTI

Döviz piyasasındaki stresin daha da arttığının bir işareti olarak, bankalararası ve spot lira piyasaları arasındaki fark da genişledi. Bu durum genellikle Türk vatandaşlarının fiziki dolara olan talebinin arttığı dönemlerde meydana geliyor.

Döviz bürolarının internet sitelerine göre, İstanbul Kapalıçarşı spot piyasasında dolar/TL karşısında 32,5330 civarında seyrediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten KDV açıklaması Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten KDV açıklaması

Bloomberg haberinde "TCMB bu ayki yerel seçimler öncesinde Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle harekete geçti" denilirken, dün gece bazı TL cinsi ticari krediler için aylık büyüme sınırlarını düşürürüldüğü ve temmuzdan beri dün ilk kez TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirildiği aktarıldı.

Bu iki karar, beklentilerin üzerinde açıklanan şubat ayı enflasyon verisi ile rezervlerde yaşanan erimenin ardından Türk lirası üzerinde yeni bir satış baskısı oluşması üzerine alındı. 

TCMB'nin swap hariç net döviz pozisyonu yılın ilk iki ayında toplamda 13,5 milyar dolar geriledi. Martın ilk haftasında da rezerv kaybının devam ettiği tahmin ediliyor.