Anketler ve analistler, hiçbir partinin veya koalisyonun 222 sandalyeli parlamentoda salt çoğunluğu kazanamayacağını ve bir sonraki hükümeti kurmak için karşıt ittifakların bir araya gelmesi gerekeceğini söylüyor.

Yaklaşık 21 milyon Malezyalı, 19 Kasım seçimlerinde, enflasyon ve son zamanlardaki siyasi istikrarsızlıkların akıllarında yavaşlayan bir ekonominin olduğu bir ortamda oy kullanma hakkı bulunuyor. Malezya, 2018'deki son seçimden bu yana üç başbakana sahip oldu.

‘İLK KEZ GÖRÜYORUZ’

Rakip koalisyonlara İsmail Sabri, eski başbakan Muhyiddin Yasin ve uzun süredir muhalefet lideri Enver İbrahim başkanlık ediyor. diğerlerinin yanı sıra, bir başka eski başbakan olan Mahathir Muhammed tarafından kurulan bir ittifak daha var. Siyasi danışmanlık şirketi olan Bower Group Asia'nın direktörü Adib Zalkapli, "Deneyimli liderlerin birbiriyle yarıştığı eşit derecede güçlü üç koalisyonu ilk kez görüyoruz" dedi. Anketlerde net bir kazanan çıkmama olasılığının yüksek olduğunu ve koalisyonların bir hükümet kurmak için müzakere etmek zorunda kalacağını söyledi.

ismail sabri

Seçim, Malezya ekonomisinin küresel yavaşlama nedeniyle gevşemesinin beklendiği ve pandemi kaynaklı bir çöküşten toparlanmayı engellemesinin ardından geliyor. Malezya Merkez Bankası’nın bu hafta faiz oranlarını art arda dördüncü kez artırmasıyla enflasyon da yükseliyor.

muhyiddin-yasini

SİYASİ MÜCADELE ÇETİN GEÇİYOR

2018'deki son seçimde, Malezya’da muhalefet, İngiliz yönetiminden bağımsızlığından bu yana 60 yıl boyunca ülkeyi kesintisiz yöneten Barisan Partisi’ni yenmek için bir araya geldi. Daha sonra Najib Razak liderliğindeki Barisan, milyarlarca dolarlık 1MDB skandalı ve diğer yolsuzluk iddiaları nedeniyle yaygın bir öfkeyle karşı karşıya kaldı. Najib, yolsuzluktan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Enver İbrahim, Muhyiddin Yasin ve Mahathir Muhammed’in oluşturduğu ittifak, seçimden sadece 22 ay sonra iç çatışmalar nedeniyle çöktü. Liderler bu seçimde birlikte çalışmıyorlar. (Reuters)